Jeżeli odpłatność wynika z decyzji to usługi pomocy społecznej nie podlegają VAT.
Jeżeli odpłatność wynika z umowy cywilnej zawartej z rodziną to usługi te podlegają VAT i równocześnie są zwolnione z VAT.
W deklaracji VAT-7 należy wykazywać wartość podstawy opodatkowania czynności zwolnionych z VAT i chociaż podatnik nie ma obowiązku wystawiania faktur dla czynności zwolnionych to jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji VAT, która jest podstawą do sporządzenia deklaracji VAT-7.
tylko widzisz jak wystąpisz o ineterpetacje to MF powi Ci,ze sa zwolnione. jak sie nie zgodzisz i pojdziesz do sądu, to sąd najprawdopodobniej uchyli interpretację i przyzna Ci racje, ze sa to czynnoci wykonywane zgodnie z art. 15 ust. 6 ustawy o VAT
Ustawa VAT ART. 15 UST.6
6. Nie uznaje się za podatnika organów władzy publicznej oraz urzędów obsługujących te organy w zakresie realizowanych zadań nałożonych odrębnymi przepisami prawa, dla realizacji których zostały one powołane, z wyłączeniem czynności wykonywanych na podstawie zawartych umów cywilnoprawnych.
Chciałabym się zapytać odnoście Vatu, w rejestrze sprzedaży na podstawie zestawień wprowadziłam odpłatności za SUO, ŚDS, zwykłe usługi opiekuńcze, teraz mam pytanie jeśli któraś z tych osób będzie chciała Fakturę to muszę wystawić. Załóżmy za m-c IX oddałam już deklarację cząstkową jutro przyjdzie osoba ze chce fakturę z jaką datą muszę ją wystawić? W rejestrze sprzedaży będzie zdublowana odpłatność raz z zestawienia i drugi raz z faktury mi program wliczy. Co zrobić? Jak to powinno być?? Bardzo proszę o poradę.