centralizacja VAt - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 13 paź 2016, 9:00

ok super, to napisz później co i jak.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2016, 9:23

Jeżeli odpłatność wynika z decyzji to usługi pomocy społecznej nie podlegają VAT.
Jeżeli odpłatność wynika z umowy cywilnej zawartej z rodziną to usługi te podlegają VAT i równocześnie są zwolnione z VAT.

W deklaracji VAT-7 należy wykazywać wartość podstawy opodatkowania czynności zwolnionych z VAT i chociaż podatnik nie ma obowiązku wystawiania faktur dla czynności zwolnionych to jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji VAT, która jest podstawą do sporządzenia deklaracji VAT-7.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2016, 10:24

a gdzie moge znaleźć zapis że jeżeli odpłatność jest na podstawie dezycji to nie podlega VAT
JASMINA

Napisano: 13 paź 2016, 10:36

tylko widzisz jak wystąpisz o ineterpetacje to MF powi Ci,ze sa zwolnione. jak sie nie zgodzisz i pojdziesz do sądu, to sąd najprawdopodobniej uchyli interpretację i przyzna Ci racje, ze sa to czynnoci wykonywane zgodnie z art. 15 ust. 6 ustawy o VAT
maksik

Napisano: 13 paź 2016, 10:37

JASMINA pisze:a gdzie moge znaleźć zapis że jeżeli odpłatność jest na podstawie dezycji to nie podlega VAT

przestudiuj art. 15 ust. 6.

zapisu, o których mowisz nie znajdziesz nigdzie. Musisz wystąpić o interpretację a pozniej isc do sądu
maksik

Napisano: 13 paź 2016, 10:39

własnie czytam wyrok sądu w tej sprawie dzieki za pomoc
JASMINA

Napisano: 13 paź 2016, 11:01

Ustawa VAT ART. 15 UST.6
6. Nie uznaje się za podatnika organów władzy publicznej oraz urzędów obsługujących te organy w zakresie realizowanych zadań nałożonych odrębnymi przepisami prawa, dla realizacji których zostały one powołane, z wyłączeniem czynności wykonywanych na podstawie zawartych umów cywilnoprawnych.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2016, 11:04

Dzięki to już też udało mi się znaleźć. Jak będe mieć szkolenie to podpytam panią szkoląca co ona na to. Dzieki
jasmina

Napisano: 13 paź 2016, 12:32

To dopytaj czy umowa zawarta z rodziną rodzi stosunek cywilnoprawny podlegający pod VAT...VAt ZW :roll:
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2016, 8:53

Chciałabym się zapytać odnoście Vatu, w rejestrze sprzedaży na podstawie zestawień wprowadziłam odpłatności za SUO, ŚDS, zwykłe usługi opiekuńcze, teraz mam pytanie jeśli któraś z tych osób będzie chciała Fakturę to muszę wystawić. Załóżmy za m-c IX oddałam już deklarację cząstkową jutro przyjdzie osoba ze chce fakturę z jaką datą muszę ją wystawić? W rejestrze sprzedaży będzie zdublowana odpłatność raz z zestawienia i drugi raz z faktury mi program wliczy. Co zrobić? Jak to powinno być?? Bardzo proszę o poradę.
rebeka1

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x