centralizacja VAt - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 14 paź 2016, 9:41

u nas wszelkie odpłatności są na podstawie decyzji. odpłatność za usługi opiekuńcze też. mamy zasiłki celowe zwrotne. jest na to decyzja i umowa, że ma zwracać np. po 100zł. to zwrot zasiłku celowego zwrotnego tez będzie sprzedażą??
Miłka

Napisano: 16 paź 2016, 21:07

rebeka1 pisze:Chciałabym się zapytać odnoście Vatu, w rejestrze sprzedaży na podstawie zestawień wprowadziłam odpłatności za SUO, ŚDS, zwykłe usługi opiekuńcze, teraz mam pytanie jeśli któraś z tych osób będzie chciała Fakturę to muszę wystawić. Załóżmy za m-c IX oddałam już deklarację cząstkową jutro przyjdzie osoba ze chce fakturę z jaką datą muszę ją wystawić? W rejestrze sprzedaży będzie zdublowana odpłatność raz z zestawienia i drugi raz z faktury mi program wliczy. Co zrobić? Jak to powinno być?? Bardzo proszę o poradę.
Podstawą do sporządzenia deklaracji jest ewidencja VAT np. jest to rejestr sprzedaży
Każda sprzedaż powinna zostać ujęta w tym rejestrze sprzedaży niezależnie od tego czy została potwierdzona paragonem kasy fiskalnej czy też fakturą. Jeżeli np. w rejestrze sprzedaży została ujęta usługa dla osoby fizycznej wykonana w miesiącu wrześniu to powinna zostać wykazana w deklaracji VAT za m-c wrzesień. Dalej jeżeli wystąpi np w październiku konieczność wystawienia faktury potwierdzającej sprzedaż wcześniej ujętą
w rejestrze sprzedaży, to fakturę z październikową datą wystawienia nie należy wprowadzać do rejestru jako nowej pozycji tylko dołączyć do już istniejącej (oczywiście jeżeli program komputerowy ma taką możliwość).
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x