centralizacja VAT - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 05 gru 2016, 14:16

Chciałam spytać czy w przypadku odpłatność za usługi opiekuńcze przyjmowane do kasy Ośrodek Pomocy Społecznej jest podatnikiem VAT zwolnionym z podatku na podst. art. 43 ust. 1 pkt 22a??
Trzeba będzie te wpłaty ewidencjonować za pomocą kasy fiskalnej??
Jak robicie""
NOWA w

Napisano: 06 gru 2016, 21:25

Po szkoleniu - usługi opiekuńcze swiadczone na podstawie decyzji przez OPS są wyłączone z VAT-u - kase fiskalną trzeba mieć tylko wtedy jak przyjmujesz wplaty.U nas wszystko jest regulowane przelewami od razu na rachunek bankowy więc nie ma wymogu kasy fiskalnej.Pozdrawiam :)
EWAII

Napisano: 07 gru 2016, 8:23

A co z odpłatnościami rodziny za pobyt w DPS
margo2
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 8:20
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2016, 9:03

EWAII pisze:Po szkoleniu - usługi opiekuńcze swiadczone na podstawie decyzji przez OPS są wyłączone z VAT-u - kase fiskalną trzeba mieć tylko wtedy jak przyjmujesz wplaty.U nas wszystko jest regulowane przelewami od razu na rachunek bankowy więc nie ma wymogu kasy fiskalnej.Pozdrawiam :)

Widzę tu sprzeczność. jeśli coś jest wyłączone z VAtu, to nie podlega pod kasę bo nie jest sprzedaż, a nie jak piszesz nie podlega bo wpłaty idą przelewem.
maksu

Napisano: 07 gru 2016, 14:31

Witam u mnie po wczorajszym szkoleniu w urzędzie miasta, prowadzący poinformował, że usługi pomocy społecznej wydawane na decyzje administracyjne nie podlegają vat i kasa fiskalna nie jest potrzebna. Jak jest u Was??
-----ops----

Napisano: 07 gru 2016, 14:37

u nas sa wykazywane art.43 ust 1 pkt 22,23 jako zwolnione
księgowa12

Napisano: 07 gru 2016, 14:54

u mnie też jako zwolnione
Saren

Napisano: 08 gru 2016, 13:15

Mam pytanie do ---OPS---
Może jakieś szczegóły, bardzo proszę. Bo moja Gmina się upiera przy zw, ja przy niepodlegającym VAT. Może na szkoleniu podali jakieś interpretacje. Bardzo proszę.
KWW

Napisano: 08 gru 2016, 21:06

U nas na szkoleniu powiedziano,że jesli sprzedaż usług jest swiadczona na rzecz osób, na ktore jest wystawiona decyzja administracyjna to usługi te nie podlegają Ustawie VAT.U nas to nie bedzie uwzględniane przy vacie. Pozdrawiam :)
EWAII

Napisano: 09 gru 2016, 20:30

Do Ewa II proszę powiedz kto był szkolącym.
gosia4123

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x