Centralny Rejestr Faktur - wdrożenie

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kinia001
Referent
Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
Kontakt:

Centralny Rejestr Faktur - wdrożenie

Post autor: Kinia001 »

Witam. Mam pytanie jak zapatrujecie się na Centralny Rejestr Faktur? Jakoś mnie przeraża ta perspektywa wdrażania kolejnych nowinek. Ciągle coś góra wymyśla, dokładają tylko roboty, że za chwilę człowiek się będzie musiał skserować albo będą musieli wydłużyć dobę by na wszystko czasu starczyło :roll:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Centralny Rejestr Faktur - wdrożenie

Post autor: TWoj »

...OPS nie ma VATu bo nie prowadzi działalności gospodarczej. Wystawianie faktur VAT zwolniony za np. usługi opiekuńcze to błąd księgowych OPS. Jest na to bogate orzecznictwo sądów.

A skoro nie ma sprzedaży opodatkowanej to nie będziecie mieli obowiązku stosowania CRF.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

TW jak zwykle dezinformuje.
---------------------------------

W legislacji był projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy – Ordynacja podatkowa

Część dotycząca ordynacji podatkowej zawierała zapis o utworzeniu CRF co jak najbardziej dotyczyłoby również OPS-y, dlatego, że były tam również takie zapisy:

§ 2e. Jednostki administracji rządowej i samorządowej są obowiązane do prowadzenia przy użyciu programów komputerowych wykazu:
1) faktur dotyczących nabycia towarów lub usług, które nie zostały ujęte przez te jednostki w ewidencji, o której mowa w art. 109 ust. 3 ustawy o podatku od towarów i usług oraz
2) informacji o fakturach otrzymanych od innych podmiotów w związku z realizacją zadań nałożonych na jednostki administracji rządowej i samorządowej odrębnymi przepisami.
§ 2f. Jednostki administracji rządowej i samorządowej są obowiązane do przesyłania wykazu, o którym mowa w § 2e, bez wezwania organu podatkowego, za pomocą środków komunikacji elektronicznej...
-----------------------------------------------

W marcu br projekt uległ zmianie i nie zawiera już części dotyczącej ordynacji podatkowej. Upadła koncepcja tworzenia CRF z tego powodu, że istnieje już centralny rejestr podatkowy. Nie jest mi wiadomo czy upadł również pomysł prowadzenia przez jednostki "wykazów faktur" które nie dawały prawa do obniżenia podatku należnego.
Awatar użytkownika
Kinia001
Referent
Kontakt:

Z mojej strony chodzi właśnie bardziej o wprowadzanie faktur zakupu, bo śmiem przypuszczać, że "górze" chodzi o kontrolę nad wystawianymi fakturami przez przedsiębiorstwa, firmy itp.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

Z komunikatów MF wynika raczej, że to bdmb bajki i bzdury jak zwykle opowiada. Szczególnie w kwestii księgowania FA i mnożenia przez zero, której to sztuki jego błędne oprogramowanie nie opanowało do dziś.

A co do CRF po centralizacji VAT to chyba OPS nie jest traktowany jako oddzielny podatnik VAT...no nie?

A zatem MF ma kłopot z wdrożeniem CRF, bo jednostki budżetowe po centralizacji mają po 2 NIPy.

Inny do VAT a inny do CIT, PIT, ZUS.

Zobaczymy zatem jak z tego MF wybrnie.... bo jak widać nikt tego nie wie. Nawet nasz guru bdmb :roll: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Kinia001
Referent
Kontakt:

Panie TWoj to się już robi nudne. Co temat to jakieś przepychanki z Panem BDMB. Ja zadałam, wydaje mi się, że dość proste pytanie. Pan natomiast wyjeżdża tutaj o księgowaniu FA :roll:

Odnośnie CRF. Jeżeli chodzi o VAT to mamy jeden NIP z urzędem więc nie za bardzo rozumiem w czym problem??
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

Tak właśnie jest chodzi o faktury zakupu których jednostka nie wykazuje w JPK_VAT.
Proponowano by dla tych faktur tworzyć "wykazy" które by były wysyłane do centrali tak jak JPK_VAT. Takie wykazy należałoby również prowadzić dla faktur które osoby fizyczne dostarczają do jednostki w celu rozliczenia otrzymanej od jednostki dotacji.
W centrali można by było sprawdzić czy wystawca faktury której VAT nie podlegał odliczeniu u nabywcy, wykazał ten VAT w swoim JPK_VAT.
ODPOWIEDZ