Centralny Wykaz Ubezpieczonych - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 11 sie 2017, 8:57

Edysia185 pisze:Ja np. mam jednego Pana, o którym wiem, że pracuje zagranicą. jednak nikt nie przychodzi i tego nie zgłasza. Teraz go zweryfikowałam w CWU i okazuje się, że nie jest ubezpieczony. Więc to jest naprawdę pomocne narzędzie do sprawdzania naszych klientów.

I CO Z NIM DALEJ ROBISZ? jak udowodnisz ze pracuje za granica dajesz odmowe przy przesylasz do marszalka?
gopsosk
Referent
Od: 20 mar 2017, 16:01
Zajmuję się: FA,Św, Śr,

Napisano: 11 sie 2017, 8:58

I co z tym zrobisz? Wezwiesz Pana, przyjdzie grzecznie i powie, że jest okazem zdrowia. W przypadku, gdy oficjalnie Pan nie pracuje (tzn pracuje na czarno czy tu czy za granicą) to nie musi być ubezpieczony bo nie ma takiego obowiązku (obowiązek ubezpieczeniowy jest dla legalnych pracowników).

Jakie będzie Twoje dalsze postępowanie?
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 11 sie 2017, 9:01

no wlasnie nie ma podstaw do odmowy ma prawo nie byc ubezpieczony wiec ja uwazam ze przyznajemy
gopsosk
Referent
Od: 20 mar 2017, 16:01
Zajmuję się: FA,Św, Śr,

Napisano: 11 sie 2017, 9:02

500+ pisze:Podbijam pytanie czy wy wszystkich sprawdzacie w CWU ??? W sensie z każdego wniosku?
Wg wytycznych ministerstwa sprawdzamy w CWU w przypadku wątpliwości czy rodzina zamieszkuje w Polsce
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2017, 9:08

ja mam pania na zasilku macierzynskim z zus po ustaniu zatrudnienia, CWU wypluwa informacje,ze osoba nie ma swiadczenia, maz i dziecko maja, wiec pomyslalam,ze pani pewnie po prostu nie jest nigdzie zgloszona do ubezpieczenia przez czyjas nieuwage czy cos i zadzwonilam do pani,zeby dokonala zgloszenia, bo jak pojdzie do lekarza to bedzie miala problem, a ona mi na to ,ze jak, ze przeciez jest zgloszona przy zasilku w zusie ... tlumaczylam,ze mi "wyskakuje" taki komunikat wiec chyba nie i radzilam dopytac w zusie jak to jets...no i pani poszla do tego zusu i wrocila z taka informacja,ze ubezpieczenie zdrowotne w jej przypadku oplaca budzet panstwa przy tym zasilku macierznskim i ze ma ubezpieczenie a na pytanie czemu w takim razie "wyskakuje" informacja ze ona nie jest ubezpieczona to sie dowiedziala w zusie,ze no to tak juz bedzie wyskakiwac :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2017, 9:24

acha czyli jaki z tego morał? jak sprawdzamy i coś nam wyjdzie to nie wiemy co dalej... wiec czy w ogóle sprawdzać? Powiedzcie czy sprawdzacie i drukujecie to do każdego w rodzinie, czy jak macie "wątpliwości" bo nie wiem co robić...do tej pory nie sprawdzałam nikogo...
500+
Referent
Od: 10 mar 2017, 13:40
Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,

Napisano: 11 sie 2017, 15:39

To jest chore. Ja robię tak: weryfikuje każdego, jak jest OK. To robię ja we wniosku robię ołówkiem notatke, ze wszyscy ubezpieczeni i wydaje decyzje. Nie drukuje w tym przypadku tej weryfikacji. Dalej przypadek jak mam u kogoś z rodziny -mamę, tatę lub dzieci gdzieś komunikat to pisze na wniosku ołówkiem : wszyscy ubezpieczeni oprócz .... i wydaje decyzje. Dzwonię by odebrali osobiście i pytam o co chodzi, ze może ktoś zmienił prace i zapomniał wciągnąć kogoś pod swoje ubezpieczenie. Daje oswiadcEnie wnioskodawcy mówię by zgodnie z prawda napisał, ze są w Polsce i np. To co napisałam wyżej ze zapomniał podciągnąć kogoś pod ubezpieczenie itd. A jak mam wątpliwości totalne to czekam z wydaniem decyzji dzwonię i proszę by najpierw przyszedł i napisał swoje oświadczenie i tyle ;)
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Napisano: 16 sie 2017, 10:00

Mam Pana, który się nie rozliczał, nie ma pracy, nie ma działalności, nie jest zarejestrowany w PUP a w CUW wychodzi, że nie ma świadczenia. Co w takim przypadku zrobić? Pani mówi, że nie ma kontaktu z mężem od ponad roku i nie wie gdzie przebywa. Alimenty ma od niego zasądzone ale płaci jej fundusz alimentacyjny :) Co teraz zrobić? Wzywać ją? Ale powie mi to samo i ogólnie to strasznie konflikowa Pani.. :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x