chorobowe ZUS Z-3 - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 lis 2016, 14:03

Mam taki problem, nie wiem jak wypełnić druk ZUS Z-3. Pracownica w lutym i wrześniu była na chorobowym. W lutym za podstawę do chorobowego wzięłam 12 miesięcy poprzedzających chorobę. W październiku za podstawę wzięłam wynagrodzenie od marca do sierpnia. W listopadzie znowu chorobowe-podstawa taka jak we wrześniu. Teraz wysyłając ZUS Z-3 do ZUSu( minęło 33 dni choroby) podaję miesiące od marca do września?
agniesia43

Napisano: 17 lis 2016, 14:17

tak, ta sama podstawa, ja w uwagach dodatkowo piszę, że nie minęły 3 miesiace od poprzedniej niezdolności do pracy i podstawa jest ta sama
Ania80

Napisano: 17 lis 2016, 14:41

agniesia43 pisze:Mam taki problem, nie wiem jak wypełnić druk ZUS Z-3. Pracownica w lutym i wrześniu była na chorobowym. W lutym za podstawę do chorobowego wzięłam 12 miesięcy poprzedzających chorobę. W październiku za podstawę wzięłam wynagrodzenie od marca do sierpnia. W listopadzie znowu chorobowe-podstawa taka jak we wrześniu. Teraz wysyłając ZUS Z-3 do ZUSu( minęło 33 dni choroby) podaję miesiące od marca do września?

a czemu podstawa za wrzesień to marzec - sierpien, a nie 12 miesięcy poprzedzających?
maksu

Napisano: 17 lis 2016, 15:44

PodstawA od marca do września, ponieważ w lutym było już chorobowe
agniesia43

Napisano: 17 lis 2016, 15:53

[quote="agniesia43"]PodstawA od marca do września, ponieważ w lutym było już chorobowe[/quot

i w zwiazku z tym, ze w okresie 12 miesiecy poprzedzajacych było juz zwolnienie to bierzesz pod uwage miesiace po chorobie do kolejnej choroby????

od kiedy tak jest?
maksu

Napisano: 18 lis 2016, 8:57

Nie wiem czy tak jest, dlatego zadałam pytanie jak to wykazać w ZUS Z-3? Czy do ZUSu wysyłam 12 miesięcy poprzedzających chorobę ( i wtedy chorobowe z lutego powinnam uzupełnić)?
I jak liczę wynagrodzenie chorobowe( do 33 dni) : podstawa do poprzedniej choroby czy też 12 miesięcy poprzedzające?
agniesia43

Napisano: 18 lis 2016, 9:14

Agniesiu, ale piszesz że w październiku za podstawę wzięłaś wynagrodzenie od marca do sierpnia, to jest źle tak się nie robi, trzeba było wziąć 12 miesięcy poprzedzających.
mk27

Napisano: 18 lis 2016, 9:21

Moja poprzedniczka naliczając podstawę chorobowego "cofała" się do wystąpienia poprzedniej choroby. I ja zrobiłam tak samo. Podstawę liczyła tylko z miesięcy od poprzedniej do obecnej choroby.
agniesia43

Napisano: 18 lis 2016, 10:21

A czy wyliczając podstawę i biorąc 1/12 13t-ki uzupełniacie ją o dwa dni opieki nad dzieckiem czy tylko o chorobowe jakie wystąpiło?
olga90

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x