chyba nienależnie pobrane-pomocy 25 wypłata FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 cze 2014, 8:31

witam,
co powinnam zrobić w takiej sytuacji???????bardzo proszę o podpowiedz

klientka złozyła wniosek o FA u nas w kwietniu dokumentacja ok zaświadczenie od komornika egzekucja bezskuteczna alimenty podwyższone 700 zł miesiecznie , w czerwcu przychodzi do mnie dłuznik i krzyczy że mnie pozwie, bo on wpłaca tylko nie w pełnej wysokości a 550 zł miesiecznie do rąk wierzycielki (na przekazie jest napisane, że są to alimenty za dany miesiąc) wezwałam kobiete do ustosunkowania się oddzwoniła do mnie jej prawniczka mówiąc ze jej "mocodawczyni" :evil: traktuje to jako koszty zastępstwa prawniczego i jako należości dla wierzyciela a ja jej klientkę wrcz narażam na utratę zdrowia...

czy powinnam wstrzymać fundusz i czy są to nienależnie pobrane..????proszę o pomoc bo już zgłupiałam
gops111

Napisano: 23 cze 2014, 11:04

jeśli pobiera FA, nie ma prawa pobierac od dluznika,koniec kropka,chyba ze komornik juz splacil dlug dluznika. Kobieta nie ma prawa brac podwojnie. Ma prawo do FA skoro dluznik nie placi pelnej kwoty alimentow biezacych i pewnie sa zaleglosci.
Zrobilabym nienależne bez dwoch zdan, jemu wytlumacz ze do komornika powinien placic a jej ze cokolwiek od niego wezmie biorac FA, ma to do zwrotu.
Rob nienalezne bez wahania, art. 2 pkt 7 d, przepisy tak mowią.
kimi

Napisano: 23 cze 2014, 11:07

wezwalabym kobiete,pouczylabym ja o tych przepisach,niech wie ze jesli cos wemie dalej od dluznika,bedzie miala nienalezne. Ale nie uchylalabym decyzji bo nie wiadomo czy za miesiac dluznik jej zaplaci czy nie, wg mnie nie ma podstawy do uchylenia,zwlaszcza jesli kobieta sie na to nie zgadza.
Powodzenia, jak cos to pytaj
kimi

Napisano: 23 cze 2014, 12:09

mam podobny problem tylko że Pani ma FA na podstawie zaś. z sądu alimenty po 1100 zł. od kwietnia 2014 do dzis tj.3 300 zł. dłuznik dokonał dziś wpłaty na pani konto tytułem zaległych alimentów 4 300 alimenty ma zasądzone od grudnia 2013r. mam jej uchylić decyzje o FA i zwrot POMOCY
kluska

Napisano: 23 cze 2014, 12:17

1. " w czerwcu przychodzi do mnie dłuznik i krzyczy że mnie pozwie, bo on wpłaca tylko nie w pełnej wysokości a 550 zł miesiecznie do rąk wierzycielki (na przekazie jest napisane, że są to alimenty za dany miesiąc)"
dłużnika to wysyłasz do komornika i niech tam się dogaduje.
masz coś na piśmie, że on wpłaca? Jego oświadczenie, kopie wpłat?

2. "wezwałam kobiete do ustosunkowania się oddzwoniła do mnie jej prawniczka mówiąc ze jej "mocodawczyni" :evil: traktuje to jako koszty zastępstwa prawniczego i jako należości dla wierzyciela a ja jej klientkę wrcz narażam na utratę zdrowia..."
Wezwałaś na piśmie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x