wniosek o zawieszenie postępow. do US - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 20 cze 2014, 13:54

czy ktoś z was występował do US z wnioskiem o zawieszenie postępowania egzekucyjnego? dłużnik tego odemnie wymaga bo chce spłacać u nas należności bez kosztów egzekucyjnych! co wtedy, czy ja joko OWW muszę pokryć te koszty? czy ktoś ma wzór takiego wniosku? proszę rozjaśnijcie mnie w temacie bo nigdy czegoś takiego nie robiłam!!! dodam,że dłużnik BARDZO nalega
---

Napisano: 20 cze 2014, 14:23

art. 56 § 1 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji mówi, że zawiesić postępowanie egzekucyjne możesz w razie wstrzymania wykonania, odroczenia terminu wykonania obowiązku albo rozłożenia na raty spłat należności pieniężnej.
To znaczy:
Najpierw niech dłużnik napisze podanie o rozłożenie na raty i wydaj mu decyzję, to będzie podstawą do zawieszenia postępowania w US, a Ty będziesz miał/a papier, którym dłużnik zostanie zobowiązany do systematycznych wpłat, jeżeli się nie wywiąże, piszesz do US o podjęcie postępowania.
Jeżeli chodzi o ponoszenie kosztów, co do wystawionych tytułów, to art. 64c § 1 w/w ustawy mówi, że koszty egzekucyjne obciążają zobowiązanego, a § 4 mówi, że koszty egzekucyjne ponosi wierzyciel, jeżeli nie mogą one być ściągnięte od zobowiązanego
fa:)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x