Info ze szkolenia z panią z ministerstwa......
Ustawodawca celowo nie podaje z kim ma być przeprowadzony wywiad. Pracownik socjalny przeprowadza wywiad w miejscu sprawowania opieki- to jedyny warunek. Wywiad można przeprowadzić z każdą osobą pełnoletnią , zdolną do czynności prawnych, która będzie chciała udzielić informacji na temat opieki nad niepelnosprawnym. Nawet nie musi to być ani opiekun ani niepełnosprawny- może to być inny czlonek rodziny. Taka informacja o sprawowaniu opieki od osoby postronnej będzie nawet wiarygodniejsza niż od zainteresowanego. Zwłaszcza ,że zainteresowany we wniosku już raz pisze ,że sprawuje opiekę więc sam będzie potwierdzał swoje wcześniejsze oświadczenie....?....?...
Z kim przeprowadzić wywiad - decyduje pracownik socjalny wchodząc do rodziny.A JEDYNYM WYMOGIEM JEST USTALENIE KTO SPRAWUJE OPIEKĘ
zreszta jak mozna sasiada/czy postronne osoby mieszac i zapoznawac z informacjami, ze składał ktos o ZDO i ze niepełnosprawny ktos jest, ile pieniedzy dostanie itd...przeciez to sa dane wrazliwe...giodo po cos istnieje
Nie będę polemizować..... mam własne zdanie na ten temat
To co pisałam wyżej ( czego pewnie nie zauważyłeś/aś ) to wypowiedź szkolącego- pracownika ministerstwa.
Ponadto przeprowadzając wywiad aby ustalić kto sprawuje opiekę nie udostepnia sie danych które podlegają ochronie. A pracownik socjalny nie musi musi informować o uprawnieniach z ustawy o świadczeniach rodzinnych- to nie te zadania.
pracownicy socjalni sa zaradni----
w wywiadzie może byc adnotacja prac. socjal.---- dane osobowe czlonków rodziny ustalono na podstawie dokumentacji OPS. a od osoby innej niz wnioskodawca, ktora udziela informacji odbierze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną kto opiekuje sie chorym. W ocenie opisze sytuację i da wniosek z obserwacji.
Nie mam czasu się rozpisywać.....
Jest mi wszystko jedno z kim wywiad jest przeprowadzony... nie wnikam w pracę pracowników socjalnych w ich kompetencje i uprawnienia.Nie będę ich uczyć jak robi się wywiady. Czytam to co dostaję, oceniam cały materiał dowodowy i wydaję decyzje. I nie ja od rozliczania pracy pracowników socjalnych tylko kierownik.