ciagle składa wnioski - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 02 lip 2014, 13:16

zgadzam sie.

ale napisałem przeciez juz powyzej:

"rozpoznania w srodowisku wynika, ze ....nie mozna wiec potwierdzic sprawowania opieki...."

jzu wiem co zrobie:)
1986

Napisano: 04 lip 2014, 12:10

Info ze szkolenia z panią z ministerstwa......
Ustawodawca celowo nie podaje z kim ma być przeprowadzony wywiad. Pracownik socjalny przeprowadza wywiad w miejscu sprawowania opieki- to jedyny warunek. Wywiad można przeprowadzić z każdą osobą pełnoletnią , zdolną do czynności prawnych, która będzie chciała udzielić informacji na temat opieki nad niepelnosprawnym. Nawet nie musi to być ani opiekun ani niepełnosprawny- może to być inny czlonek rodziny. Taka informacja o sprawowaniu opieki od osoby postronnej będzie nawet wiarygodniejsza niż od zainteresowanego. Zwłaszcza ,że zainteresowany we wniosku już raz pisze ,że sprawuje opiekę więc sam będzie potwierdzał swoje wcześniejsze oświadczenie....?....?...

Z kim przeprowadzić wywiad - decyduje pracownik socjalny wchodząc do rodziny.A JEDYNYM WYMOGIEM JEST USTALENIE KTO SPRAWUJE OPIEKĘ
o0o

Napisano: 04 lip 2014, 12:46

Ta najlepij by sołtys potwierdził...

wywiad z wnioskodawca....

zreszta jak mozna sasiada/czy postronne osoby mieszac i zapoznawac z informacjami, ze składał ktos o ZDO i ze niepełnosprawny ktos jest, ile pieniedzy dostanie itd...przeciez to sa dane wrazliwe...giodo po cos istnieje
1986

Napisano: 04 lip 2014, 13:18

Nie będę polemizować..... mam własne zdanie na ten temat

To co pisałam wyżej ( czego pewnie nie zauważyłeś/aś ) to wypowiedź szkolącego- pracownika ministerstwa.

Ponadto przeprowadzając wywiad aby ustalić kto sprawuje opiekę nie udostepnia sie danych które podlegają ochronie. A pracownik socjalny nie musi musi informować o uprawnieniach z ustawy o świadczeniach rodzinnych- to nie te zadania.
o0o

Napisano: 04 lip 2014, 13:20

jak nie udostepnia sie ?
a wywiad kto podpisze ?

a tam jest i informacja kto jest niepełnosprawny..
czasami przy wywiadzie sytuacja dochodowa tez bo niby tak nakazuje ustawa o pomocy spolecznej
1986

Napisano: 04 lip 2014, 13:33

pracownicy socjalni sa zaradni----
w wywiadzie może byc adnotacja prac. socjal.---- dane osobowe czlonków rodziny ustalono na podstawie dokumentacji OPS. a od osoby innej niz wnioskodawca, ktora udziela informacji odbierze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną kto opiekuje sie chorym. W ocenie opisze sytuację i da wniosek z obserwacji.
&&&&&&

Napisano: 04 lip 2014, 13:35

wszystko zalezy od sytuacji indywidualnej...

bo moze dokumentacji wcale nie miec danej rodzinny...i przewaznie tak jest.

ale zgadzam oswiadczenie osoby obcej złe nie jest. :>
1986

Napisano: 04 lip 2014, 13:38

Nie mam czasu się rozpisywać.....
Jest mi wszystko jedno z kim wywiad jest przeprowadzony... nie wnikam w pracę pracowników socjalnych w ich kompetencje i uprawnienia.Nie będę ich uczyć jak robi się wywiady. Czytam to co dostaję, oceniam cały materiał dowodowy i wydaję decyzje. I nie ja od rozliczania pracy pracowników socjalnych tylko kierownik.
o0o

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x