Cieżka sytuacja

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
agnieszka94
Praktykant
Zajmuję się: Szukam pomocy
Kontakt:

Cieżka sytuacja

Post autor: agnieszka94 »

Mam pytanie do Państwa; osób pracujących w MOPS lub kogoś kto potrafiłby mi poradzić, bo miał podobną sytuacje.

Jestem jeszcze studentką. Mam prawie 2 letnie dziecko. Wychowuje go sama i mam aktualnie 400 zł alimentów na synka, stypendium socjalne z uczelni oraz 500+ i rodzinne 95.

Początkiem lipca kiedy skończy mi się stypendium i studia chciałam znaleźć pracę i od czerwca/lipca moje dziecko jest zapisane do żłobka. Żłobki są aktualnie zamknięte do tego jeżeli chodzi o miejsce to także nic pewnego, bo mają dopiero dać znać właśnie w czercu/lipcu.

W obecnej sytuacji od lipca pozostaje mi 995 zł. Za samo mieszkanie płace prawie 1400 zł + wiadomo wydatki na jedzenie, pieluszki, chemie itd. Na pomoc ojca dziecka prócz alimentów nie mogę liczyć.

I tu mam pytanie... Czy Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej są w stanie w jakikolwiek sposób pomoc przetrwać mi tę sytuacje? Czy jest w ogóle jakaś opcja pomocy w moim przypadku?
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

Re: Cieżka sytuacja

Post autor: mamala »

Tak, możesz starać o pomoc finansową w swoim ośrodku. Do zwykłej pomocy nie możesz przekroczyć kwoty 528 zł na osobę w twojej rodzinie. Ponadto o świadczenie pieniężne na zakup żywności z programu rządowego - tam kryterium jest nieco wyższe- - na dwie osoby 1584 zł. Możesz także starać się o dodatek mieszkaniowy.
mamala
Starszy referent
Kontakt:

Zapomniała Ci napisać,że 500 plus nie wlicza się do dochodu Twojej rodziny. Czyli tak naprawdę to Twój dochód wyniesie 495,00 zł czyli - zasiłek okresowy przysługuje w kwocie nie wyższej niż 280 zł oraz świadczenie pieniężne na zakup żywności - ok. 300 zł miesięcznie. Możesz jeszcze wnosić o zasiłek celowy na pokrycie kosztów zakupu leków, odzieży itp. I nie daj się zbyć ;) .
imbour
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: imbour »

zasiłek okresowy przysługuje w kwocie nie wyższej niż 280 zł
pierwszy raz słyszę :P Na podstawie art. 38 ust. 3 pkt 2 ustawy o pomocy społecznej kwota zasiłku okresowego nie może być niższa niż 50% różnicy między kryterium dochodowym rodziny a dochodem rodziny.
Także w Pani przypadku zasiłek okresowy będzie całkiem wysoki, bo dochód będzie wynosił tylko 495 zł. Poza tym, tak jak już wspomniano, można się ubiegać o zasiłek celowy na zakup żywności i innych rzeczy pierwszej potrzeby. Jednakże w Pani przypadku jest jedno ale. By otrzymać pomoc, muszą zostać spełnione jakieś przesłanki. Ubóstwo, które u Pani będzie oczywiste może nie wystarczyć. Dodatkową przesłanką może być bezrobocie, które uzyska Pani gdy zarejestruje się w urzędzie pracy. A zarejestrować się można dopiero gdy straci Pani status studenta.
Tak więc radziłabym Pani w tym czerwcu/lipcu zadzwonić do najbliższego OPS i dopytać czy żeby dostać od nich pomoc muszę się rejestrować w urzędzie (najprawdopodobniej powiedzą że tak, ale zawsze warto zapytać, tam też pracują ludzie :P ). Później lecieć do urzędu pracy i jak już się uda załatwić formalności to pisać podania do OPS, najlepiej dołączając od razu decyzję o wszystkich dochodach, czyli o zasiłku i o otrzymywaniu alimentów (tak jak wcześniej wspomniano, 500+ nie liczy się do dochodu ;) )
mamala
Starszy referent
Kontakt:

Kryterium dla rodziny dwuosobowej 1056zł minus alimenty 400 zł i 95 zł zasiłek rodzinny - czyli minus 495zł to daje wynik 561x 50 % = 280,50 zł - nieprawdaż?
mamala
Starszy referent
Kontakt:

I nie musisz od razu rejestrować się w urzędzie pracy - ponieważ oprócz bezrobocia istnieją również inne przesłanki udzielenia zasiłku okresowego np. potrzeba ochrony macierzyństwa.
imbour
Praktykant
Kontakt:

Post autor: imbour »

mamala pisze: 27 kwie 2020, 14:33 Kryterium dla rodziny dwuosobowej 1056zł minus alimenty 400 zł i 95 zł zasiłek rodzinny - czyli minus 495zł to daje wynik 561x 50 % = 280,50 zł - nieprawdaż?
Moja wina, zwracam honor - cytowaną wcześniej wiadomość zrozumiałam jako jakieś maximum przyznawanego zasiłku w ogóle :lol:
Julia32
Referent
Kontakt:

Post autor: Julia32 »

Do dochodu rodziny należy jeszcze doliczyć stypendium.

Art. 8 ust. 3 i 4 ustawy z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej wskazuje, jakie kwoty i świadczenia można od dochodu odjąć lub jakich do niego nie wliczać. Wymieniona jest w nim pomoc materialna mająca charakter socjalny lub motywacyjny, o ile jest przyznawana na podstawie przepisów o systemie oświaty. Tymczasem Pani jest studentem i podstawę prawną wypłacanego stypendium stanowi ustawa z 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym.
Nauka w szkole zgodnie z konstytucją jest obowiązkowa do ukończenia 18 lat. Natomiast kształcenie po osiągnięciu pełnoletniości ma charakter dobrowolny i odbywa się na innych zasadach. Zatem czym innym jest pomoc socjalna, do której uprawnieni są uczniowie, a czym innym jest takie wsparcie przysługujące studentom.
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z 28 stycznia 2014 r., sygn. akt II SA/Bk 743/13.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Awatar użytkownika
Ten z Łopieki
VIP
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
Kontakt:

Post autor: Ten z Łopieki »

agnieszka94 pisze: 24 kwie 2020, 19:42 W obecnej sytuacji od lipca pozostaje mi 995 zł.
W pomocy społecznej do dochodu wliczymy w Twoim przypadku alimenty, zasiłek rodzinny i stypendium. Jeżeli przekroczysz 1056 zł, świadczenie pieniężne z pomocy społecznej jest możliwe tylko w postaci specjalnego zasiłku celowego (jednorazowo), przy czym muszą tu wystąpić szczególne (nadzwyczajne) okoliczności uzasadniające przyznanie takiej pomocy. Jest to świadczenie uznaniowe, zależne od możliwości finansowych danego OPS i różna jest "polityka" udzielania takiego zasiłku. Proponuje więc kontakt z Ośrodkiem właściwym ze względu na Twoje miejsce zamieszkania (nie zameldowania!). Jest jeszcze możliwość skorzystania ze wsparcia w ramach Programu "Posiłek w szkole i w domu". Tu z kolei jest wyższe kryterium (dla Ciebie 1584 zł) i może być przyznane świadczenia pieniężne na kilka miesięcy - również zależy od "polityki" i możliwości finansowych Twojego OPS.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
ODPOWIEDZ