Skoro wiemy, że była renta rodzinna a nie mamy tego dochodu w odpowiedzi z MF, to nie wiem jak można na to machnąć ręką i nie wzywać osoby do doniesienia zaświadczenia po uprzednim prawidłowym rozliczeniu w US na podstawie art. 23b ust. 5 uśr (chyba że dochód pojawi się w systemie), przecież każda złotówka może mieć wpływ na prawo do świadczeń / dodatku / dofinansowania. Akurat w przypadku tych dochodów ustawa nie przewiduje możliwości ich udokumentowania w inny sposób niż poprzez informację elektroniczną / zaświadczenie z US.
Może oczywiście zdarzyć się sytuacja, że nic nie wskazuje na pobieranie renty, tym bardziej, że osoby niepełnoletnie od 08.2022 r. nie są widoczne w składkach.
tu nie chodzi o machanie ręką, ja mam prawo i obowiązek zrobić weryfikację w empatii i w razie braku odpowiedzi / wątpliwości wystąpić do US. Nie mam prawa zmuszać osoby do składania jakichkolwiek zeznań / pitów. To sprawa między US a podatnikiem, US powinien mieć info od płatnika i sobie moze weryfikować, wzywać, sprawdzać. A ja potem mam ewentualnie podstawę do wznowienia postępowania.
A że pewnie kwota wolna od podatku to US nie będzie w tym gmerał To po co sobie i innym utrudniać życie?