CM-brak rozliczenia w MF renta dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 14 gru 2023, 15:21

u mnie w takiej sytuacji mama poszła do skarbówki rozliczyła dziecko
za pare dni na MF były dochody
gotowe
AWA1
Stażysta
Od: 10 cze 2021, 9:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 30 sty 2024, 14:53

U nas było kilka takich osób bez problemu poszli to rozliczyć. Po przemieleniu przez US pięknie widzimy dochód w systemie i go liczymy.
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 31 sty 2024, 10:19

Skoro wiemy, że była renta rodzinna a nie mamy tego dochodu w odpowiedzi z MF, to nie wiem jak można na to machnąć ręką i nie wzywać osoby do doniesienia zaświadczenia po uprzednim prawidłowym rozliczeniu w US na podstawie art. 23b ust. 5 uśr (chyba że dochód pojawi się w systemie), przecież każda złotówka może mieć wpływ na prawo do świadczeń / dodatku / dofinansowania. Akurat w przypadku tych dochodów ustawa nie przewiduje możliwości ich udokumentowania w inny sposób niż poprzez informację elektroniczną / zaświadczenie z US.
Może oczywiście zdarzyć się sytuacja, że nic nie wskazuje na pobieranie renty, tym bardziej, że osoby niepełnoletnie od 08.2022 r. nie są widoczne w składkach.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 31 sty 2024, 10:29

tu nie chodzi o machanie ręką, ja mam prawo i obowiązek zrobić weryfikację w empatii i w razie braku odpowiedzi / wątpliwości wystąpić do US. Nie mam prawa zmuszać osoby do składania jakichkolwiek zeznań / pitów. To sprawa między US a podatnikiem, US powinien mieć info od płatnika i sobie moze weryfikować, wzywać, sprawdzać. A ja potem mam ewentualnie podstawę do wznowienia postępowania.
A że pewnie kwota wolna od podatku to US nie będzie w tym gmerał :D To po co sobie i innym utrudniać życie?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x