dłuznik po otrzymaniu decyzji o zwrocie napisał pismo z prośba o umorzenie 50% zadłużenia. jak powinnam teraz działać? bardzo prosze o pomoc-to moja pierwsza taka sytuacja.
ewelina ale to wy wypłacacie świadczenia i zadłużenie przypisujecie dłużnikowi a nie owd który podejmuje tylko działania z ustawy.
jeżeli napisał o umorzenie z art. 30 ust. 1 pkt 2 to zbadaj czy egzekucja była skuteczna przez okres 5 lat przecież jeżeli wpłacał to komornik przysyłał ci wpłaty i ewidencjonujesz je lub twoja księgowa. jeżeli na innej podstawie to wyślij do owd aby go wezwali i przeprowadzili wywiad na okoliczność tego podania a później podejmiesz decyzję
DZIĘKUJĘ, JESTEM OD NIEDAWNA I MOŻE MOJE PYTANIE WYDAJĄ wAM SIĘ BANALNE...
PAN NAPISAŁ O UMRZENIOE 50 % BO JAK TWIERDZI OD 2008 SPŁACA REGULARNIE. JAK ANALIZUJĘ JEGO WPŁATY TO WIDZĘ ZE W SUMIE OD 2010 WPŁATY SĄ REGULARNE. NAPISAŁAM PISMO DO KOMORNIKA z prośbą o udzielenie informacji czy egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego Pana skuteczna przez okres 3, 5,7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
czy tak może być?
ja też tu się gubie. jestem OWW. Pan jest z innej miejscowości. wystawiam mu decyzję o zwrocie, on prosi o umorzenie bo przez 3 lata spłaca regularnie, a w ustawie jest napisane ze to OWD moze umrzyć nalezności w łaćznej wysokości 30,50 lub 100%.
jak OWD może umorzyc skoro u nich pan nie ma długu?