Witam. Pobierałam alimenty z funduszu. Dnia 3. czerwca dłużnik spłacił cały fal- do końca maja. Komronik spłacił mi zaległe alimenty mi. Już niestety w czerwcu i lipcu nie było wpłaty od dłużnika. Mops zawiesił mi fundusz- czeka na pismo od komornika. Co będzie jeśli komornik wystawi w lipcu zaświadczenie od bezskutecznej egzekucji- czy mops dopiero wypłaci w sieprniu czy może za czerwiec i lipiec. Fundusz miałam do 30 września. Dziękuję
1. jak to zawiesił? Nie ma do tego podstawy;
2. jak komornik wystawi zaświadczenie, że egzekucja jest skuteczna to uchylą prawo do FA i kasę ewentualnie otrzymasz przez komornika z wyegzekwowanej kwoty;
3. nie wiem co robi MOPS, ale nie robi nic zgodnego z prawem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Właśnie mam wrażenie że mops nie wie co robić. Czekają teraz na pismo od komornika czy egzekucja jest bezskuteczna. Dłuznik nie zapłacił w czerwcu już i lipcu. jak spytałam się pani co z funduszem powiedziała tylko zę fal jest zawieszone i czekają na pismo od komronika.
Na telefon. To jakaś masakra i z komornikiem i z mops. Już drugi miesiąc bez pieniędzy. Komornik ponoć zablokował konto gdzie dłuznik ma wypłatę- po rozmowie ze mną nadal nie wiem na czym stoję. Komornik mówi że nie udzieli mi informacji. Mops czeka na decyzje od komornika. A ty głupia babo czekaj. masakra
Mam jeszcze jedno pytanie. jesli w roku 2018 pobierałam z funduszu alimenty a dłużnik spłacił cały fal za 2018 r. to wliczą mi kwotę z fal do zasiłku rodzinnego. Pozdrawiam