wątpliwości co do postępowania Komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 lip 2019, 13:51

Od OWW otrzymałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika, Pani ma przyznany fundusz od 1 lipa br., rozwiodła się z mężem w lipcu 2018 r., wyrok uprawomocnił się w sierpniu 2018 r.
Wezwałam dłużnika na wywiad. Dziś przyszedł i przedstawił dowody co miesięcznych wpłat od sierpnia 2018 r. do września 2018 r. na konto wierzycielki, następnie od kolejnego miesiąca do lipca 2019 r. na konto Komornika- alimenty są zasądzone w wysokości 800,00 zł, wg dowodów wpłat Pan wpłaca co miesiąc minimum 920,00 zł- powiedział, że płaci tyle, albowiem 120,00 zł to są koszty Komornika. ponadto przedstawił mi zawiadomienie z US, że nadpłata podatku z rozliczenia pit została zajęta przez Komornika.
Zadzwoniłam do OWW, Panu kazałam udać się do Komornika z wszystkimi dowodami wpłat. Przed chwilą zadzwonił do mnie mówiąc, że rozmawiał telefonicznie z Kancelarią i z tego co zrozumiałam, to że gdyby pieniądze były u Komornika na koncie przed 15 dniem każdego miesiąca wszystko było by ok i egzekucja byłaby skuteczna, ale że on płaci około 12-13 dnia każdego miesiąca i pieniądze są zaksięgowane na koncie Komornika po 15. to stąd zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji i Pani wniosek na FA.
Jestem krótko w FA i nie wszystkie sytuacje jeszcze przerobiłam, ale czy tak powinno być? Dla mnie, jeśli dłużnik co miesiąc płaci pełne alimenty, a nawet nieco więcej, to nie ma mowy o bezskutecznej egzekucji, ale może czegoś nie rozumiem?
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 24 lip 2019, 14:13

Dziwna sytuacja. Bezskuteczność wydaje mi się wtedy też, gdy albo nie płaci albo w pierwszej kolejności spłaca odsetki, a nie należność główną. Tylko też chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi terminami. Może tak jest w wyroku "PŁATNE DO DNIA ..." ale czy Komornik może w ten sposób działać?
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 24 lip 2019, 14:19

na wyroku jest napisane, że płatne do 10 dnia każdego miesiąca do rąk własnych wierzycielki. dlatego też powiedziałam Panu, aby od przyszłego miesiąca robił przelewy przed 10.
ale i tak Komornik powinien uznać wszystkie jego wpłaty i nie wystawiać zaświadczenia o bezskuteczności, dobrze myślę?
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 24 lip 2019, 14:39

No mi się wydaje, że ściągalność jest.. przecież płaci i skuteczna jest egzekucja... owszem daty mają znacznie, ale wtedy, gdy po terminie wpłacił komornik ewentualnie może naliczyć sobie odsetki od zwłoki, ale egzekucja jest skuteczna, bo wpłaca i jest ściągalność. Tak myślę
mooops
Referent
Od: 09 maja 2019, 11:53
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x