Co dalej z dłużnikiem??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 lis 2020, 8:54

Witam

Z dłużnikiem przeprowadzono wywiad alimentacyjny i zobowiązano go do zarejestrowania w Urzędzie Pracy (ponieważ nie pracuje). Oczywiście dłużnik nie zarejestrował się. Co dalej powinnam zrobić? Nadmieniam, że dłużnik w poprzednim okresie odebrał wezwanie na wywiad alimentacyjny ale się nie stawił. Zastosowałam wtedy art. 5a ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (jego sytuacja nie uległa zmianie i miał wcześniej wydaną decyzję uznającą do za dłużnika uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych). Co teraz powinnam zrobić? wszcząć postępowanie czy zastosować art. 5a?????
Ewelcia83
Stażysta
Od: 25 lis 2019, 15:42
Zajmuję się: DM/DE/SW/FA

Napisano: 09 lis 2020, 8:54

Nikt nie pomoże???? to bardzo pilna sprawa!!!!
Ewelcia83
Stażysta

Napisano: 09 lis 2020, 9:00

Ja w takim przypadku wszczynałam postępowanie o uznaniu za uchylającego pisałam zapytanie do komornika czy były wpłaty, jeżeli dłużnik uchylał się to wtedy nie wydawałam decyzji bo już decyzja za uchylającego była w obrocie prawnym tylko występowałam do prokuratury :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2020, 9:17

Ja zadałam pytanie na Lexie i tam mi odpowiedzieli żeby nie wszczynać postępowania tylko zastosować art. 5a ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
Ewelcia83
Stażysta

Napisano: 10 lis 2020, 9:15

ale w art. 5a ust. 2 jest zawarte, że w przypadku kiedy dłużnik uniemożliwi przeprowadzenie wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego to organ nie wszczyna postępowania.
Nasz radca prawny wskazał, że w przypadku kiedy dłużnik nie rejestruje się jako bezrobotny to jest inna przyczyna i należy wszcząć postępowanie :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2020, 12:52

może i inna przyczyna ale dwa razy decyzji o uznaniu się nie wydaje zatem stosujesz art. 5a ust 2. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby go po raz kolejny wezwać do zarejestrowania się w UP
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x