żona dłużnika pisze podanie o umorzenie długu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 lis 2020, 9:56

Co odpisać żonie dłużnika alimentacyjnego, która pisze podanie o umorzenie jego długu z FA? Czy wystarczy jedno zdanie, że nie jest strona w sprawie? Czy jak to ładnie ująć?
I drugie pytanie. Kobieta wszczęła egzekucje u komornika w sierpniu 2019 r. Czy za okres styczeń-lipiec powinniśmy jej do dochodu nieopodatkowanego wliczyć alimenty (twierdzi, że nie dostawała od dłużnika nic)???
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2020, 13:55

W sprawie pierwszej myślę, że wystarczająca jest odp, że nie jest stroną w sprawie, swoją drogą ciekawe na jakie pomysły wpadają co niektórzy :lol:
W kwestii drugiej, ja polecam wierzycielce rozszerzenie egzekucji u komornika za pozostałe miesiące (ona może to zrobić w każdej chwili)i zaświadczenie od komornika o zakresie bezskutecznej egzekucji dla Ciebie od stycznia do nadal.
Zaliczka
Stażysta
Od: 12 mar 2020, 17:26
Zajmuję się: AR

Napisano: 05 lis 2020, 15:36

Ale na chwilę obecną mam zaświadczenie od komornika że egzekucja wszczęta w sierpniu. Więc od stycznia do lipca powinnam policzyć alimenty. Jest to bardzo ważne bo wychodzi 1/1 w FA.
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2020, 8:57

jagoda2 pisze:
05 lis 2020, 15:36
Ale na chwilę obecną mam zaświadczenie od komornika że egzekucja wszczęta w sierpniu. Więc od stycznia do lipca powinnam policzyć alimenty. Jest to bardzo ważne bo wychodzi 1/1 w FA.
Jeżeli wierzycielka wskazała komornikowi, ze w okresie od stycznia do lipca nic nie otrzymała i komornik to przyjął (w zaświadczeniu o bezskutecznej egzekucji wskazane będzie jakie jest zadłużenie wobec wierzycielki) to wtedy nie przyjmujemy, że w w/w okresie otrzymywała alimenty od dłuznika :)
Pozdrawiam
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x