Witam. Mam pytanie czy w obecnej sytuacji epidemiologicznej przeprowadzacie wywiady alimentacyjne bezpośrednio z dłużnikiem czy robicie to przez telefon?
mamy w obowiązku przeprowadzać wywiady alimentacyjne z dłużnikiem, ja będę wzywać i wezwaniu informuje dłużnika, ze przed przyjściem powinien telefonicznie potwierdzić godzinę i dzień przyjścia
No dobra a jeśli dłużnik chce żeby przeprowadzono z nim wywiad ale aktualnie przebywa za granicą i wyznaczenie terminu jest niemożliwe gdyż nie wie kiedy będzie w PL to co wtedy?
przed pandemia to w przypadku dłużników przebywających za granicą i wezwanych na wywiad ustalałam z dłużnikiem ewentualny termin przyjścia na wywiad i tego terminu pilnowałam. Co do zasady dłużnicy przychodzili po przyjeździe do kraju. Ale teraz to sprawa się trochę komplikuje bo dłużnicy nie wiedzą czy i kiedy będą mogli podjechać. Najlepiej sporządzić notatkę i wpiąć do akt, bo myślę, że nie można robić postępowania skoro dłużnik nie ma możliwości przyjść na wywiad.
witam,
ja po konsultacji z prawnikiem usłyszałam, że nie jesteśmy organem właściwym do przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego, jeśli dłużnik w chwili obecnej przebywa poza terenem naszej gminy, a tym bardziej za granicą.