co dzieje się z mieszkaniem po umieszczeniu w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 26 paź 2010, 23:33

Tak dokłądnie po 12miesiącach pełnopłatnych wroc do 70 % emerytury. Co do konta-A jak do tej pory opłacała? W kasie domu czy na konto domu? I kto dokonywał opłat? Osoba czy siostrzenica? Wg mnie sprawa opłat pozostaje bez zmiany, tzn zmienia sie tylko wysokośc opłaty. W DPS wktórym pracowąłam osoba albbo robiła przelew na konto DPS, z zaznaczeniem ze to dotyczy tej osoby i opłaty za konkretny miesiąc (bez znaczenia było kto zrobił przelew) lub wpLaty były dokonywane w kasie DPS i wtedy wypisywałam druk KP. Osoba jeśli sama nie mogła dokonywać wpłat, bo np nie chodziła, ale mogła pisać to pisała upowaznienie, ze taka to a taką osobe upoważnia do dokonywania wpłat na rzecz jej pobytu w dPS.
sabina2
Praktykant
Od: 17 lut 2010, 11:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2010, 23:35

Dla dyr DPSu liczy sie to ze opłaty są wnoszone za daną osobę, że nie ma zaległości:)
sabina2
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 27 paź 2010, 10:01

obecnie zus przelewa wszystko i oni sobie zabierają 70% reszt zostaje u nich do korzystania przez pensjonariusza. Ta osoba nie ma żadnego konta i nie ma możliwości kupowania sobie czegokolwiek bo nie chodzi. Siostrzenica opłaca mieszkanie i kupuje co potrzeba.
~asiorek79

Napisano: 28 paź 2010, 0:17

A niby dlazcego ZUS przelwea na konto dps całą emeryturę? My po zamieszkaniu u nas osoby powiadamailismy ZUS i wydawali osobie nową decyzje ze zmniejszeniem emerytury/renty z tutułu pobytu w dps. Reszte osoba dostawała na wzskazane przez siebie konto ( o ile takie miała) albo na adres dps (miejsce zamieszkania). Jesli byla jakas rodzina to my robilismy zakupy osobom niechodzacym i z rodzina sie rozliczalismy. Albo ktos z rodziny w terminie płatności przychodził do DPS i sam odbierał resztę świadczenia i nim dysponował, tzn regulował za leki, pampersy, kupował co potzreebne było osobie.
sabina2
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2010, 13:45

te 30 % jest u nich jest możliwość wypłacenia od czasu do czasu jakiejś kwoty ale musisz zdać sprawozdanie na co ta kwota idzie np. ostatnio siostrzenica musiała opłacić składkę PZU więc dostała ale czynsz sama opłaca (nikt w tym domu nie mieszka) podobnie jest z jedzeniem , czy ubraniami bo znikają. Pensjonariuszka ma lekką demencje i mówi że czasem coś im podpisuje za leki itp. ale czy je dostaje to tego nie wiemy bo nie zawsze pamięta. Zastanawia mnie też co się dzieje z tymi pieniędzmi po śmierci pensjonariusza czy to przechodzi na DPS?
~asiorek79

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x