co ile aktualizacja wywiadu osoby zobowiązane do alimentacji
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ps
- Kontakt:
co ile aktualizacja wywiadu osoby zobowiązane do alimentacji
Mam pytanie czy w ustawie o pomocy społecznej albo w jakimś orzecznictwie jest napisane co ile powinno się przeprowadzać aktualizacje wywiadów "alimentacyjnych" np. osób zobowiązanych do alimentacji na rzecz ojca w DPS??? Albo choć podpowiedzcie co ile wy przeprowadzacie takie wywiady 

- thorgal70
- Referent
- Zajmuję się: Wszystkim i niczym
- Kontakt:
Re: co ile aktualizacja wywiadu osoby zobowiązane do alimentacji
Przepisy nie określają częstotliwości. Uznaje się, że aktualizacja powinna być sporządzona, jeżeli wystąpiły jakieś okoliczności wskazujące taką konieczność.
Z poważaniem
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
Bardzo dawno temu, o czym pamiętają już chyba tylko pracownicy będący krótko przed emeryturą, istniał taki przepis, który nakazywał przeprowadzać alimentację co dwa lata i... niektórym tak już zostało
Obecnie żadne paragrafy nie określają tego, więc każdy OPS robi jak uważa - jedni tylko raz, inni co rok lub co dwa albo jak się przypomni
Ewentualnie jak kontrola przypomni 

Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
Witam jestem z tych starszych pracowników. W moim ops stosuje się art. 107 ust. 4 u.p.s. ,,W przypadku osób korzystających ze stałych form pomocy aktualizację sporządza się, mimo braku zmiany danych, nie rzadziej niż co 6 m-cy" tu niema mowy o rodzaju wywiadu wiec skąd te inne ustalenia?
- Ten z Łopieki
- VIP
- Kontakt:
A z jakiej formy pomocy korzysta osoba zobowiązana do alimentacji? 

-
- Praktykant
- Kontakt:
W takim razie odbijam piłeczkę a która z osób zobowiązanych do alimentacji korzysta w tym czasie z pomocy, moim skromnym zdaniem skierowanie do DPS dzisiaj jest większą pomocą niż np. zasiłek stały. No i pozostaje ciągle otwarta kwestia jeżeli już to na jakiej podstawie prawnej robić taki wywiad rzadziej ?
- Ten z Łopieki
- VIP
- Kontakt:
No właśnie, a ta norma prawna dotyczy korzystającychMuchaB pisze: 06 cze 2024, 7:17 W takim razie odbijam piłeczkę a która z osób zobowiązanych do alimentacji korzysta w tym czasie z pomocy (...)

-
- Praktykant
- Kontakt:
Czy to znaczy, że osoba umieszczona w dps nie korzysta z pomocy? i właśnie przepis dot. tych osób określa co ile przeprowadzany jest wywiad a pozostali świadczeniobiorcy są w jednym worze.
To jest moja wiedza po wielu kontrolach i interpretacjach ale to nie znaczy że tak musicie robić ale może jeszcze ktoś włączy się do dyskusji bo szczerze chciała bym zmienić swój pogląd .
To jest moja wiedza po wielu kontrolach i interpretacjach ale to nie znaczy że tak musicie robić ale może jeszcze ktoś włączy się do dyskusji bo szczerze chciała bym zmienić swój pogląd .
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Ujawnij te interpretacje z swojej szuflady. Bo coś nie wierzymy.
- Ten z Łopieki
- VIP
- Kontakt:
Osoba umieszczona korzysta jak najbardziej, ale zobowiązani do alimentacji nie korzystają, a przecież o nich i wywiadach z nimi tutaj rozmawiamy. Więc skoro sprawa dotyczy DPS, to dlaczego przeprowadzasz wywiady z nimi co 6 miesięcy, a nie co 12 miesięcy – jak stanowi przepis?MuchaB pisze: 06 cze 2024, 8:04 Czy to znaczy, że osoba umieszczona w dps nie korzysta z pomocy? i właśnie przepis dot. tych osób określa co ile przeprowadzany jest wywiad (...)

Nie musisz zmieniać poglądów - przecież źle nie postępujesz - im częstsze alimentacje, tym bardziej usatysfakcjonowane kontrole przecież. Więc wcale mnie nie dziwi, że nie było do tego uwag. Ale ja mam inne doświadczenieMuchaB pisze: 06 cze 2024, 8:04]
(...) To jest moja wiedza po wielu kontrolach i interpretacjach ale to nie znaczy że tak musicie robić ale może jeszcze ktoś włączy się do dyskusji bo szczerze chciała bym zmienić swój pogląd.

Oprócz co ile aktualizacja wywiadu osoby zobowiązane do alimentacji - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
asystent osobisty osoby z niep.
usługi opiekuńcze
ŚDS nowy opiekun prawny
Usługi sąsiedzkie kurs opiekuna
OW i AOON kontrola
AOONzN
odmowa zwolnienia z odpłatności za dps
zasiłek stały - nowa decyzja
Dostarczenie decyzji do szpitala
Wypłata 40 zł na dziecko urodzone w Polsce (Ukraina)
sprostowanie błędu, omyłki pisarskiej
dwa wnioski o udzielenie pomocy w jednej sprawie
Zmiana dochodu
ubezpieczenie zdrowotne
ukraina 40 zł
nowy pracownik socjalny