co mogę zrobić? jestem dłużnikiem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 19 mar 2014, 13:48

witam, przeglądam forum i tez chciałem się poradzić. niestety jestem dłużnikiem. ost dostałam decyzje o zwrocie z ośrodka i doczytałem ze moge prosic o rozłozenie na raty. jak to zrobić? czy pit 37 wystarczy? obecnie nigdzie nie pracuje. na utrzymaniu mam moja nowa partnerkę i nasze wspólne dziecko.
~daniel

Napisano: 19 mar 2014, 13:51

prosic morzesz bo takie masz swoje prawo w tym panstwie, a i tak nie dostaniesz-dluznikom nie udzielamy rat.
~zuzka

Napisano: 19 mar 2014, 14:03

czyli nie mam żadnych szans? to po co jest taki zapis w ustawie?
~daniel

Napisano: 19 mar 2014, 14:07

Trzeba wziąć się do roboty i zacząć spłacać a nie liczyć na to że podatnicy będą utrzymywać twoje dzieci.
~Anka W.

Napisano: 19 mar 2014, 14:11

Zuzka, a dlaczego nie rozkładasz długu na raty? Art. 30 ust. 2 ustawy mówi o tym, że można rozłożyć na raty uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
~Asia

Napisano: 19 mar 2014, 14:25

to jak radzicie? starac sie czy nie?
~daniel

Napisano: 19 mar 2014, 14:29

zapis w ustawie jest po to żeby osoby w skrajnie trudnej sytuacji (znaczny stopien niepełnosprawności, co za tym idzie zupełny brak możliwości zarobkowania i nieuleczalna choroba np) mogły mieć spokój w ostatnich chwilach a my ograniczamy koszty prowadzonego postępowania
dopóki chodzisz i jesteś zdolny do pracy możesz się starać ale nie licz na umorzenie, rozłożenie na raty też hmmm skoro nie pracujesz jaki ma sens?
~asik

Napisano: 19 mar 2014, 14:34

Zuzka głupoty gadasz, Rozkładamy na raty, każdemu, który o to poprosi i całkiem nieźle wygląda ściagalnośc. Dcyzja jest wydana pod warunkiem dokonania terminowej wpłaty- brak wpłaty skutkuje natychmiastowym przekazaniem do egzekucji. Niczym nie ryzykuję, a zyskuje dużo.
Dłuzniku- zwróć się do swojego OPS o rozłożenie na raty. Uzasadnij to. Dalesze postępowanie zależy od OPS-u.
~behemot

Napisano: 19 mar 2014, 15:00

behemot, ajakie dokumenty muusze przedstawic? moze byc pit 37?
~daniel

Napisano: 19 mar 2014, 15:12

Danielu- tak jak napisałam -to już zależy od konkretnego OPS-u. Ja jestem dość liberalna i proszę o dokładne uzasadnienie i ewentualne zaproponowanie wysokości raty. Nie prowadze zbyt szczegółowego postępowania. Co do zasady przychylam się, i wydaje decyzję warunkową. Niemniej w tej kwestii jest róznie w różnych OPS-ach -jest. Kwestia tego postępowania nie jest sformalizowana i mieści sie w ramach uznania administracyjnego. Dowiaduj się.
~behemot

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x