witam, przeglądam forum i tez chciałem się poradzić. niestety jestem dłużnikiem. ost dostałam decyzje o zwrocie z ośrodka i doczytałem ze moge prosic o rozłozenie na raty. jak to zrobić? czy pit 37 wystarczy? obecnie nigdzie nie pracuje. na utrzymaniu mam moja nowa partnerkę i nasze wspólne dziecko.
Zuzka, a dlaczego nie rozkładasz długu na raty? Art. 30 ust. 2 ustawy mówi o tym, że można rozłożyć na raty uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną.
zapis w ustawie jest po to żeby osoby w skrajnie trudnej sytuacji (znaczny stopien niepełnosprawności, co za tym idzie zupełny brak możliwości zarobkowania i nieuleczalna choroba np) mogły mieć spokój w ostatnich chwilach a my ograniczamy koszty prowadzonego postępowania
dopóki chodzisz i jesteś zdolny do pracy możesz się starać ale nie licz na umorzenie, rozłożenie na raty też hmmm skoro nie pracujesz jaki ma sens?
Zuzka głupoty gadasz, Rozkładamy na raty, każdemu, który o to poprosi i całkiem nieźle wygląda ściagalnośc. Dcyzja jest wydana pod warunkiem dokonania terminowej wpłaty- brak wpłaty skutkuje natychmiastowym przekazaniem do egzekucji. Niczym nie ryzykuję, a zyskuje dużo.
Dłuzniku- zwróć się do swojego OPS o rozłożenie na raty. Uzasadnij to. Dalesze postępowanie zależy od OPS-u.
Danielu- tak jak napisałam -to już zależy od konkretnego OPS-u. Ja jestem dość liberalna i proszę o dokładne uzasadnienie i ewentualne zaproponowanie wysokości raty. Nie prowadze zbyt szczegółowego postępowania. Co do zasady przychylam się, i wydaje decyzję warunkową. Niemniej w tej kwestii jest róznie w różnych OPS-ach -jest. Kwestia tego postępowania nie jest sformalizowana i mieści sie w ramach uznania administracyjnego. Dowiaduj się.