stała się rzecz straszna- wypłacamy kobiecie na pierwsze dziecko chociaż nie powinniśmy byli przyznać, bo kryterium jest przekroczone- nasza wina. Wyślę decyzję o unieważnienie do SKO. Jak już sko unieważni decyzję, trzeba będzie wydać nową. Czy w nowej decyzji uwzględniamy zmiany dochodów jeśli jakieś były czy rozpatruję sprawę na tamten czas i po prostu daję odmowę?
Po uprawomocnieniu decyzji stwierdzającej nieważność, decyzję pierwotną masz wyeliminowaną z obrotu prawnego. Wtedy wracasz do pierwotnego żądania strony i na nowo rozpatrujesz wniosek, wydając decyzję odmowną, a następnie decyzję o NP (bez odsetek).
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Mam podobny problem. W październiku 2016 strona zgłasza, że podjęła pracę w czerwcu 2016, przez opinię mecenasa nie braliśmy pod uwagę dochodu za lipiec tylko on uznał, że trzeba za sierpień i odmowa była od września. Strona zwróciła pieniądze za wrzesień. Kontrol kazała nam zwrócić się do SKO, żeby unieważnili decyzję. Przyszła decyzja o unieważnieniu i teraz nie wiem co robić. Wydać decyzję uchylającą za okres od sierpnia do września? Wydać decyzję o NP za okres od sieprnia do września (mimo, że strona zwróciła wrzesień)? Czy jak ? Koniec roku a ja mam tyle odwołań, że już nie wiem jak się nazywam
Już doczytałem się w książce, że po unieważnieniu decyzji uchylającej przez SKO to robię zwykłe wszczęcie a później decyzję o np a w moim przypadku decyzję np za sierpień