Nietypowa sytuacja - uchylenie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 lip 2017, 22:19

Witam,
Krótki opis:
[przyznano 500+ na pierwsze i kolejne dziecko - 1 kończy 18 lat 17 lipca 2017r., zatem od tego dnia drugie stanie się pierwszym.]

Mam u siebie pierwszy raz taką sytuację, może źle zrobiłam ale do tamtego czasu i na ten moment nie dysponowałam żadnym dokumentem tylko słownie po czasie nowa informacja.

Kobieta zgłosiła uzysk, przekroczyło więc uchyliłam w czerwcu prawo na pierwsze dziecko- czyli tego co to zaraz ma kończyć 18 lat, prawa na "drugie" nie zmieniałam bo formalnie jeszcze się należało. Więc tylko nie ma prawa na starsze dziecko.

Dowiedziałam się, że w rodzinie juz tego uzysku nie ma i dokumentów żadnych nie otrzymałam w tej kwestii, słownie zostałam poinformowana ze gość wyjechał za granice , zobowiązałam przez telefon bo tak też tylko ze mną rozmawiano, wnioskodawczynie do dostarczenia dokumentów aby móc wysłać sprawę do ROPS. Kobieta nie była pewna czy mąż tam posiedzi i czy w ogóle podpisał umowę. Niestety na ten moment zero odzewu i w aktach dysonuje tylko tym uzyskiem, co byście teraz zrobili:

- czy po tym jak ten starszy w dniu 17.07 ukończy 18 lat i ten drugi będzie zatem od tego dnia pierwszym dzieckiem wszcząć postępowanie administracyjne w sprawie uchylenia prawa na "pierwsze dziecko" w związku z przekroczeniem dochodu?

- potem uchylić?

Dokumentów nie mam żadnych, a wcześniejsza rozmowa to sama do niej zadzwoniłam i sama babka nie wiedziała co dalej u niej będzie.
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Napisano: 10 lip 2017, 7:37

A może wyślij wezwanie do osobistego stawienia się w Urzędzie/GOPSie celem w celu złożenia wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do pobierania przez Panią świadczenia wychowawczego przyznanego na okres zasiłkowy 2016/2017. Ja takie cos pisałm, gdy Pan bardzo zwlekał z dostarczeniem dokumentów. Daj czas 7 dni. I poinformuj, że wypłata zostanie wstrzymana , jeżeli Pani odmówi udzielenia lub nie udzieli w wyznaczonym terminie wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 lip 2017, 7:41

Tylko czy tak sobie mogę wysłać wezwanie jeśli w papierach nie mam śladu?;) Czy porponujesz zrobić notatkę telefoniczną?;)
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 10 lip 2017, 8:01

możesz zrobić notatkę telefoniczną. Ja nie robiłam, chociaż z Panem kontaktowałam się kilkukrotnie telefonicznie a i osobiście nieraz wzywałam go widząc go pod Urzędem. Niestety miał za daleko. Powołałam się na art. 50 KPA. Poniżej masz troszkę inny wzór niż to co ja pisałam.
Załączniki
21 wezwanie do złożenia niezbędnych wyjaśnień.docx
(14.15 KiB) Pobrany 29 razy
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 lip 2017, 8:10

Dziękuje serdecznie;) tak tez zrobię;)
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 13 lip 2017, 20:02

Dzisiaj udało się załatwić dokumenty, syn wnioskodawcy doniósł mi świadectwo pracy z którego wnika że mąż pracował do 30.06.2017r. (gdzie policzyłam uzysk) oraz nową umowę zlecenie na okres 26.06.17 do 22.12.17 że praca jest wykonywana za granicą.

Pani nie składała wniosku na to dziecko co jeszcze przez chwilę (bo do 17 lipca 2017) jest pierwszym dzieckiem. Tak jak pisałam na podstawie tego że dochód przekroczył uchyliłam prawo na I dziecko i pozostałe warunki decyzji w stosunku do młodszego dziecka pozostały bez zmian.

Więc teraz mam w mocy decyzję na drugie i kolejne dziecko, które od 17.07.2017r. stanie się pierwszym i jak wynika z tych doniesionych dokumentów, prawo się na niego na ten moment za lipiec będzie należeć, bo umowa z zagranica podpisana 26.06.17 wiec dochód za lipiec i ewentualnie w sierpniu uchylenie. Ale i tak muszę przesłać sprawę do ROPS, no i niech oni się teraz zastanawiają czy zachodzi koordynacja.

Ale czy ja mam zrobić jakąś decyzję zmieniającą by zrobić teraz z tego drugiego pierwsze dziecko, czy zapakować od razu do ROPS i nic nie robić już?
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x