Witam,
Krótki opis:
[przyznano 500+ na pierwsze i kolejne dziecko - 1 kończy 18 lat 17 lipca 2017r., zatem od tego dnia drugie stanie się pierwszym.]
Mam u siebie pierwszy raz taką sytuację, może źle zrobiłam ale do tamtego czasu i na ten moment nie dysponowałam żadnym dokumentem tylko słownie po czasie nowa informacja.
Kobieta zgłosiła uzysk, przekroczyło więc uchyliłam w czerwcu prawo na pierwsze dziecko- czyli tego co to zaraz ma kończyć 18 lat, prawa na "drugie" nie zmieniałam bo formalnie jeszcze się należało. Więc tylko nie ma prawa na starsze dziecko.
Dowiedziałam się, że w rodzinie juz tego uzysku nie ma i dokumentów żadnych nie otrzymałam w tej kwestii, słownie zostałam poinformowana ze gość wyjechał za granice , zobowiązałam przez telefon bo tak też tylko ze mną rozmawiano, wnioskodawczynie do dostarczenia dokumentów aby móc wysłać sprawę do ROPS. Kobieta nie była pewna czy mąż tam posiedzi i czy w ogóle podpisał umowę. Niestety na ten moment zero odzewu i w aktach dysonuje tylko tym uzyskiem, co byście teraz zrobili:
- czy po tym jak ten starszy w dniu 17.07 ukończy 18 lat i ten drugi będzie zatem od tego dnia pierwszym dzieckiem wszcząć postępowanie administracyjne w sprawie uchylenia prawa na "pierwsze dziecko" w związku z przekroczeniem dochodu?
- potem uchylić?
Dokumentów nie mam żadnych, a wcześniejsza rozmowa to sama do niej zadzwoniłam i sama babka nie wiedziała co dalej u niej będzie.