Co robić po wyroku sadu SZO PILNE !!!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 24 mar 2014, 16:51

Sąd uchylił naszą decyzją i decyzję SKO utrzymującą w mocy odmowę na SZO. Odmowa była gdyz kobieta nie rezygnowała z zatrudnienia, pobierała ŚP do 30.06.2013 roku, przed ustaleniem uprawnienia do ŚP była zarejestrowana w Urzędzie pracy. Jak wygasło prawo do ŚP złożyła na SZO i dostałą odmowę. Sąd uznał ze jak przed złożeniem wniosku o świadczenie pielęgnacyjne była zarejestrowana w Urzędzie Pracy to jest to rezygnacją z zatrudnienia i skoro brała świadczenie pielęgnacyjne do 30.06.2013 roku to teraz nie można jej kazać się zatrudnić i zwalniać, wg sądu spełnia warunek rezygnacji. I co teraz z tym zrobić. Ponownie odmówić, czy przyznać od lipca do października 2013 , a co dalej, przecież nie składała wniosku od listopada 2013 roku, czy będzie jej przysługiwało wyrównanie ŚP ??????????? Nie wiem co zrobić?
~Gosia

Napisano: 24 mar 2014, 16:56

Mieliśmy taki przypadek ale sko złożyło skargę kasacyjną a resztę spraw zawieszono po tym. także trzeba czekać czy wyrok się uprawomocni.
~bll

Napisano: 24 mar 2014, 17:00

Wyrok jest prawomocny, to chyba SKO już nie złoży skargi????????? Jestem w kropce, bo nie wiem co zrobić, szkoda jak będą te wyrównania SP żeby kobitka straciła wyrównanie, a przecież nie mogę jej dać za okres od listopada do lutego, bo nie składała wtedy nowego wniosku na SZO???????
~Gosia

Napisano: 24 mar 2014, 17:04

przyznajesz za okres zasiłkowy do października, na nowy nie składała wniosku więc nie masz problemu, przy wyrównaniu ten okres szo odliczysz
~Kati

Napisano: 24 mar 2014, 17:14

Tez mam taki przypadek i tez sko wniosło skargę. Czekamy co dalej...
~niki

Napisano: 24 mar 2014, 17:27

Mam taką sama sytuacje tylko z decyzji SKO. Wypłaciłam za okres do końca października i tyle w temacie. Pan nowego wniosku nie złożył, wiec nie mogę mu przecież przyznać z urzędu.
~nowa

Napisano: 24 mar 2014, 17:39

\'szkoda jak będą te wyrównania SP żeby kobitka straciła wyrównanie\'

Poradź kobicie niech wycofa wniosek ;)
~Iks

Napisano: 24 mar 2014, 18:06

Iks dlaczego przecież z wyrównania tylko nie otrzyma za ten okres od lipca do października
~Kati

Napisano: 24 mar 2014, 20:15

Nie mówię, że koniecznie, ale jak strona woli to niech strona ma ;) SZO jest przyznawane na czas określony, czyli wymusza to konieczność składania nowego wniosku - w przypadku osób które prawo do ŚP miały ustalone na czas nieokreślony to już jest zysk. Druga sprawa - mam w tej chwili dwa świeże wyroki WSA przyznające SZO - oczywiście bez dokumentów nic nie mogę zrobić, a sama wiesz jak długo idą dokumenty z sądu, jeśli wyrównania wejdą od maja, to Ci ludzie dostaną pieniądze szybciej niż należne SZO ;) Trzecia sprawa - kryterium dochodowe w SZO, osoby starsze, niepełnosprawne często mają przyznają emeryturę bądź rentę która jest co roku waloryzowana - w kolejnym okresie zasiłkowym może być przekroczenie kryterium. Reasumując - ja bym wolał ZDO na prawach dawnego ŚP niż SZO ;)
~Iks

Napisano: 25 mar 2014, 3:46

a ja bym wolał ŚP :)
~opiekun matki

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x