Co robić po wyroku sadu SZO PILNE !!!!!!
Co robić po wyroku sadu SZO PILNE !!!!!!
Sąd uchylił naszą decyzją i decyzję SKO utrzymującą w mocy odmowę na SZO. Odmowa była gdyz kobieta nie rezygnowała z zatrudnienia, pobierała ŚP do 30.06.2013 roku, przed ustaleniem uprawnienia do ŚP była zarejestrowana w Urzędzie pracy. Jak wygasło prawo do ŚP złożyła na SZO i dostałą odmowę. Sąd uznał ze jak przed złożeniem wniosku o świadczenie pielęgnacyjne była zarejestrowana w Urzędzie Pracy to jest to rezygnacją z zatrudnienia i skoro brała świadczenie pielęgnacyjne do 30.06.2013 roku to teraz nie można jej kazać się zatrudnić i zwalniać, wg sądu spełnia warunek rezygnacji. I co teraz z tym zrobić. Ponownie odmówić, czy przyznać od lipca do października 2013 , a co dalej, przecież nie składała wniosku od listopada 2013 roku, czy będzie jej przysługiwało wyrównanie ŚP ??????????? Nie wiem co zrobić?
Re: Co robić po wyroku sadu SZO PILNE !!!!!!
Mieliśmy taki przypadek ale sko złożyło skargę kasacyjną a resztę spraw zawieszono po tym. także trzeba czekać czy wyrok się uprawomocni.
Wyrok jest prawomocny, to chyba SKO już nie złoży skargi????????? Jestem w kropce, bo nie wiem co zrobić, szkoda jak będą te wyrównania SP żeby kobitka straciła wyrównanie, a przecież nie mogę jej dać za okres od listopada do lutego, bo nie składała wtedy nowego wniosku na SZO???????
przyznajesz za okres zasiłkowy do października, na nowy nie składała wniosku więc nie masz problemu, przy wyrównaniu ten okres szo odliczysz
Tez mam taki przypadek i tez sko wniosło skargę. Czekamy co dalej...
Mam taką sama sytuacje tylko z decyzji SKO. Wypłaciłam za okres do końca października i tyle w temacie. Pan nowego wniosku nie złożył, wiec nie mogę mu przecież przyznać z urzędu.
\'szkoda jak będą te wyrównania SP żeby kobitka straciła wyrównanie\'
Poradź kobicie niech wycofa wniosek
Poradź kobicie niech wycofa wniosek

Iks dlaczego przecież z wyrównania tylko nie otrzyma za ten okres od lipca do października
Nie mówię, że koniecznie, ale jak strona woli to niech strona ma
SZO jest przyznawane na czas określony, czyli wymusza to konieczność składania nowego wniosku - w przypadku osób które prawo do ŚP miały ustalone na czas nieokreślony to już jest zysk. Druga sprawa - mam w tej chwili dwa świeże wyroki WSA przyznające SZO - oczywiście bez dokumentów nic nie mogę zrobić, a sama wiesz jak długo idą dokumenty z sądu, jeśli wyrównania wejdą od maja, to Ci ludzie dostaną pieniądze szybciej niż należne SZO
Trzecia sprawa - kryterium dochodowe w SZO, osoby starsze, niepełnosprawne często mają przyznają emeryturę bądź rentę która jest co roku waloryzowana - w kolejnym okresie zasiłkowym może być przekroczenie kryterium. Reasumując - ja bym wolał ZDO na prawach dawnego ŚP niż SZO

Oprócz Co robić po wyroku sadu SZO PILNE !!!!!! - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
pod Sejm
SZO
Przykrość ...
już wiedzą co zrobią
sygnity decyzja nienależnie pobrana
ile dni ????
pod sejm po podwyżkę wynagrodzenia ..
zarejestrowana w UP od 27.01.2014 z prawem do zasiłku od 02.02.2014
wniosek do SKo o unieważnienie decyzji
pomóżcie
uczenica a wychowawczy
PAN