Co teraz robimy z BIG-ami - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 13 sie 2015, 12:27

Jakie teraz kroki powinien wykonać przeciętny pracownik obsługi FA? Zawrzeć umowy z czterema BIG-ami?
Walery

Napisano: 13 sie 2015, 12:32

Jeśli przeciętny pracownik obsługi Fa chce z siebie zrobić wariata to jak najbardziej powinien zawrzeć umowy z czterema BiG-ami, a dla lepszego efektu może starać się zawrzeć umowy nawet i z sześcioma BIG-ami.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2015, 12:47

nie zawierami żadnych umów, wypełniamy tylko tak jakby formularze zgłoszeniowe do 4 tych bigów mi akurat przysłali z info monitora taki formularz na poczte
Ania...

Napisano: 13 sie 2015, 15:40

no ale KRD proponuje umowe i jednorazowa opłate 49 a wtym pomoc konsultanta czy ze względu na wygode czytaj. pomoc konsultanta nie powinniśmy zawierac tej umowy z nimi???
oluskaaa

Napisano: 13 sie 2015, 15:48

oluskaaa pisze:no ale KRD proponuje umowe i jednorazowa opłate 49 a wtym pomoc konsultanta czy ze względu na wygode czytaj. pomoc konsultanta nie powinniśmy zawierac tej umowy z nimi???
Bez urazy ale powinni sobie zażyczyć nie 49 zł a 1149 zł pomoc konsultanta i stukanie w głowę wliczone w cenę...
Ja miałam umowę z KRD i jestem już po rozmowie telefonicznej z nimi, hasła zostają bez zmian, o żadnych 49 zł nie było mowy. Pomoc konsultanta? tylko mnie denerwowali tymi swoimi regularnymi telefonami z głupimi pytaniami.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2015, 8:47

oluskaaaaaa
Przeczytaj z rozumieniem ustawę o zmianie ustawy Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw z dnia 20 lutego 2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz. 396), szczególnie art. 26 dot. umów
kawa i ciasto

Napisano: 14 sie 2015, 9:31

Byłam na szkoleniu z P. Mazurkiewiczem i to są informacje od niego:
1. nie robimy żadnych umów z BIG-ami
2. 31.07.2015 r. - wygasły wszystkie umowy z BIG-iem z mocy ustawy
3. 31.12.2015 r. - wszystkich dłużników należy umieścić we wszystkich BIG-ach
4. jeśli dłużnik nie ma zaległości z FA tylko ZA, to go nie wprowadzamy do BIG-u (bo nie ma OWW)
5. jeśli wierzycielka zmienia miejsce zamieszkania, to "wyrzucamy" dłużnika z BIG-u, a kolejne OWW musi wprowadzić całe zadłużenie, z naszym włącznie (bo nie jesteśmy już OWW)
Jeśli ktoś ma inną interpretację, to niech wrzuci. Jestem ciekawa, czy na kolejnym szkoleniu Pan Mazurkiewicz dalej będzie tak interpretował tą zmianę...
Asia4

Napisano: 14 sie 2015, 9:42

Asia4 pisze:5. jeśli wierzycielka zmienia miejsce zamieszkania, to "wyrzucamy" dłużnika z BIG-u, a kolejne OWW musi wprowadzić całe zadłużenie, z naszym włącznie (bo nie jesteśmy już OWW)
a jak wierzycielka do nas nie przyszła na kolejny okres, to skąd mamy wiedzieć co sie z nią dzieje? już nie jesteśmy dla niej bieżącym oww tylko byłym oww.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2015, 10:08

A czy mamy obowiązek informować tak jak do tej pory że w przypadku zadłużenia dłuższego niż 6 miesięcy bedzie umieszczony w BIG? Do tej pory informował OWD
Anett07

Napisano: 14 sie 2015, 11:37

A czy macie wykaz biur które miał udostępnić na BIP minister do spraw gospodarki? Bo ja nie mogę poszukać
Karolina3

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x