co teraz zrobić? za wcześnie wpłaciła:) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 kwie 2014, 13:39

Pani miała nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny za luty. Zdążyłam tylko wysłać jej decyzję uchylającą, a ona już wpłaciła na konto Ośrodka 153 zł. Co teraz? Ktoś podpowie jaka procedura? Z góry dziękuję za pomoc.
biff

Napisano: 09 kwie 2014, 13:48

haha bawię się z taka sama sprawą

ja zrobie tak kwote 153 zł zaksieguje proporcjonalnie na naleznosc głowna i odsetki
zoabzce ile poozstało do spłaty
i wydam decyzje o nienaleznie pobranych swiadczeniach potem decyzje żądającą zwrotu i w tej de. żądającej zwrotu zapisze, że zwrócił 153 zł , ze zaksięgowałam proporcjonalnie , ile pozostało do spłaty i poucze o odsetkach
Oksana1

Napisano: 09 kwie 2014, 15:07

Dzięki Oksana za odp
A czy można w takiej sytuacji umorzyć postępowanie na podstawie art. 105 par.1 kpa?
Czy można też w ogóle odstąpić od naliczenia odsetek? Tak sugeruje kierownik. Ta Pani jest bardzo chora i nie chce jej "zasypywać" decyzjami
biff

Napisano: 10 kwie 2014, 12:58

podpowie ktoś?
biff

Napisano: 10 kwie 2014, 13:05

biff pisze:Czy można też w ogóle odstąpić od naliczenia odsetek? Tak sugeruje kierownik. Ta Pani jest bardzo chora i nie chce jej "zasypywać" decyzjami
Nie można, ustawa nie przewiduje takiej procedury. Możesz jej co najwyżej umorzyć pozostałą część należności z odsetkami na podstawie art. 30 ust,.9 .
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2014, 13:11

Tak zrobię! Dziękuję bardzo za odpowiedź:)
biff

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x