co wy na to? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 maja 2015, 15:27

Witam! Mamy taką oto sytuację: wierzycielka Pani X pobiera od kilku lat fundusz na troje dzieci. Oczywiście na podstawie wymaganych dokumentów tj. m.in. wyroku sądu i zaświadczenia od komornika. W między czasie tatuś Pan Y idzie do więzienia. Pani X jako matka samotna korzysta nie tylko z funduszu ale i świadczeń pomocowych. Mija okres odosobnienia i tatuś Pan Y odprężony i wypoczęty powraca na łono rodziny. Pani X składa nawet do pomocy społecznej stosowne oświadczenie, że z chwilą powrotu konkubenta prowadzą oni wspólne gospodarstwo, tatuś podejmuje jakieś tam prace więc pomoc społeczna nie będzie przysługiwać. Nie znaczy to jednak że Pani X rezygnuje z funduszu alimentacyjnego na dzieci. Nie rezygnuje i składa ponownie dokumenty na nowy okres. Ma w dalszym ciągu prawomocny wyrok, zaświadczenie od komornika itp. itd. Ma tez przyznane świadczenia z Fa. Pracownik realizujący fundusz nie ma wiedzy na temat oświadczenia złożonego do pomocy jednakże gdy juz tę wiedzę posiadł stwierdził że tak naprawdę nie ma instrumentu który można by wykorzystać do weryfikacji prawa do świadczenia z fa w sytuacji gdy dłużnik i wierzycielka mieszkają wspólnie i utrzymują dzieci m. in. ze środków funduszu. Czy ma rację? Dodam że dłużnik nie kwapi się do zwrotu wypłaconych świadczeń ale to już tak na marginesie.
tofi

Napisano: 27 maja 2015, 20:13

jesteś nowym pracownikiem? toż to norma
madzia11

Napisano: 27 maja 2015, 22:30

No raczej nie jest to norma my mamy taki jeden drastyczny przypadek
tofi

Napisano: 28 maja 2015, 7:54

Nie to norma, zresztą zgodnie z ustawą nawet jeśli dłużnik alimentacyjny zamieszkuje razem z wnioskodawcą to nie liczy się go składu rodziny a więc jego dochodów również. Czyli wszystko zgodnie z prawem Made in Poland. Patrz na dobre strony nie trzeba będzie pana specjalnie poszukiwać czy ustalać kuratora a jak mieszka razem z panią X to korespondencję zawsze ktoś odbierze ;)
MZv2

Napisano: 28 maja 2015, 8:45

Ha ha ha, właśnie niejednokrotnie zdarzyło się ze korespondencję jak gdyby nigdy nic odebrała Pani X
tofi

Napisano: 28 maja 2015, 9:09

Ja mam taki przypadek, fundusz na troje dzieci, ostatnio podwyżka i łącznie pobiera 1300 zł. Do tego rodzinne + świadczenia z pomocy społecznej. Pan był w więzieniu, wrócił na łono rodziny. W FA skład rodziny ona + dzieci, w ZR w składzie również tatuś (nie mają rozwodu).
Wszystko zgodnie z prawem.
kawa i ciasto

Napisano: 28 maja 2015, 9:25

Uff, kawa i ciasto zdecydowanie mnie uspokoiłaś, dziękuję 8-)
tofi

Napisano: 28 maja 2015, 10:57

pewnie że norma - tez mam taki przypadek fa 1800 sr 950 czasami przyjdzie na pomoc, gdzie jest liczona z mężem
nora
Stażysta
Od: 15 kwie 2015, 13:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x