Co Wy na to ?
Re: Co Wy na to ?
oby szalone dni , lata TUSKO- POlandu minęły i były za nami jak faszyzm i komunizm w najgorszym wydaniu.
Może coś sie tli, ale ludzie w naszej bajzlowatej rzeczywistości są tak zarażeni sceptycyzmem , że i tak większość będzie wątpić w jakieś polepszenie.
Może coś sie tli, ale ludzie w naszej bajzlowatej rzeczywistości są tak zarażeni sceptycyzmem , że i tak większość będzie wątpić w jakieś polepszenie.
Mam tylko jedno pytanko - gdzie było ZNP jak zabierano KN pracownikom placówek opiekuńczo-wychowawczych i jaki ma cel w działaniach, które podejmuje na rzecz powrotu do KN? To w sumie 2 pytania....
Znp..no co,trzeba pokazac,ze sie jest potrzebnym.co jakis czas cos wymyslic.widzieliscie,ze sprawa dotyczy tylko tych przed 2004r??
Proszę, zlituj się kobieto. To już było sto razy obgadane... było ZNP, były spotkania z posłami PO, było wysłuchanie publiczne, spotkania z urzędnikami ministerstwa, spotkania z pracownikami placówek, wniosek do TK... jak przespałaś to nie szukaj teraz winnego w ZNP. Chciano nam odebrać KN, bo taka była wola PO i PSL. Przypomnij sobie jaki był czarny PR o placówkach, jak gazety, internety szczuły na domy dziecka. Ilu u Was w placówce należało do ZNP, robiliście coś, żeby się przed utratą KN bronić? A teraz, jak ZNP chce jeszcze coś zrobić, to ty wyskakujesz z takim tekstem...Iza80 pisze:Mam tylko jedno pytanko - gdzie było ZNP jak zabierano KN pracownikom placówek opiekuńczo-wychowawczych i jaki ma cel w działaniach, które podejmuje na rzecz powrotu do KN? To w sumie 2 pytania....
Prawda jest taka, że my pracownicy placówek nie potrafimy zebrać się do kupy i walczyć o swoje, a tylko biadolimy. Jak ktoś wychodzi z jakąś inicjatywą to jesteśmy tak sceptyczni, że nawet palcem nie kiwniemy. Nie wiem czy to co proponuje ZNP ma jakieś szanse, ale chwała im za to, że coś robią
moze to zabrzmi dosc naiwnie, ale....
Nie mozemy robić sobie wyrzutów ze biadolimy. ja ciągle mam nadzieje że żyjemy w cywilizowanym kraju, a ten jako taki wymusza pewne standardy. Standardy , które obowiązują rządzących. A Państwo jest dla nas, obywateli. Musimy dla niego pracować i to robimy, i z niego czerpać.
Praca zaś jest dobrem publicznym, takie jest moje zdanie, nie może być postrzegana tylko przez pryzmat gospodarczo finansowy - trzeba ja dzielić, szanować, dbać, mnożyć ja. człowiek ma prawo korzystac z owoców pracy, ma prawo zarabiac i sie cieszyć.
A to tezy zupełnie przeciwstawne do tego co obserwowaliśmy przez ostanie lata.
Placówki za drogie, nic się nie opłaca, nauczyciela za drodzy, wychowawcy i nauczyciele się obijają, znieść przywileje pracownicze - polikwidować, rozpropagować umowy śmieciowe.
A jednak czasami może się zdarzyć grupa ludzi o poglądach zgoła odmiennych.
Czym jest 500+ ...? Ano reakcja na fatalną kondycje finansowa rodzin ( nie dotyczy bogatych) Niby ukryty program prokreacyjny, ale gdyby ludzie w Polsce godnie zarabiali, to pewnie tego instrumentu nie byłoby.
Wiec, czy należy sie normalnym panieństwie jednoczyć, wyciągać kosy w walce o godność, swoje prawa.? Nie . Należny bezlitośnie tępić głupotę, zakazać ściągania żeby idioci nie kontynuowali kariery edukacyjnej, lub zdecydowanie podnieść poziom kształcenia, pozbywać się szumowin. Państwo jako aparat tez kreuje stosunki i relacje społeczne. Inicjatywa w postaci 500+ jest tego dowodem. Państwo tez coś może dać, coś stymulować, coś polepszyć.
Wychowujmy ludzi, wychowujmy dobrze. Niech dobrze glosują.
Tak jak napisał john123 - nie ma znaczenia czy będziesz wychodził na ulice w walce o swoje przerwa pracownicze , ile listów napiszesz i ile związków będzie cie reprezentować. Jak będą chcieli ci coś zabrać - zabiorą, zlikwidować placówki- zlikwidują, zabrać KN- zabiorą
Dla przykladu : propagowanie haseł i symboli nazistowskich jst zakazane i karane. Nie innaczej winno byc propagowanie haseł Pseudo Obywatelskich
Ważne jest kto reprezentuje państwo i jaki ma plan wobec tego państwa.
Nie mozemy robić sobie wyrzutów ze biadolimy. ja ciągle mam nadzieje że żyjemy w cywilizowanym kraju, a ten jako taki wymusza pewne standardy. Standardy , które obowiązują rządzących. A Państwo jest dla nas, obywateli. Musimy dla niego pracować i to robimy, i z niego czerpać.
Praca zaś jest dobrem publicznym, takie jest moje zdanie, nie może być postrzegana tylko przez pryzmat gospodarczo finansowy - trzeba ja dzielić, szanować, dbać, mnożyć ja. człowiek ma prawo korzystac z owoców pracy, ma prawo zarabiac i sie cieszyć.
A to tezy zupełnie przeciwstawne do tego co obserwowaliśmy przez ostanie lata.
Placówki za drogie, nic się nie opłaca, nauczyciela za drodzy, wychowawcy i nauczyciele się obijają, znieść przywileje pracownicze - polikwidować, rozpropagować umowy śmieciowe.
A jednak czasami może się zdarzyć grupa ludzi o poglądach zgoła odmiennych.
Czym jest 500+ ...? Ano reakcja na fatalną kondycje finansowa rodzin ( nie dotyczy bogatych) Niby ukryty program prokreacyjny, ale gdyby ludzie w Polsce godnie zarabiali, to pewnie tego instrumentu nie byłoby.
Wiec, czy należy sie normalnym panieństwie jednoczyć, wyciągać kosy w walce o godność, swoje prawa.? Nie . Należny bezlitośnie tępić głupotę, zakazać ściągania żeby idioci nie kontynuowali kariery edukacyjnej, lub zdecydowanie podnieść poziom kształcenia, pozbywać się szumowin. Państwo jako aparat tez kreuje stosunki i relacje społeczne. Inicjatywa w postaci 500+ jest tego dowodem. Państwo tez coś może dać, coś stymulować, coś polepszyć.
Wychowujmy ludzi, wychowujmy dobrze. Niech dobrze glosują.
Tak jak napisał john123 - nie ma znaczenia czy będziesz wychodził na ulice w walce o swoje przerwa pracownicze , ile listów napiszesz i ile związków będzie cie reprezentować. Jak będą chcieli ci coś zabrać - zabiorą, zlikwidować placówki- zlikwidują, zabrać KN- zabiorą
Brakuje mi tylko sądu za zdradę stanu, za działanie na szkodę państwa, narodu.john123 pisze: Proszę, zlituj się kobieto. To już było sto razy obgadane... było ZNP, były spotkania z posłami PO, było wysłuchanie publiczne, spotkania z urzędnikami ministerstwa, spotkania z pracownikami placówek, wniosek do TK... jak przespałaś to nie szukaj teraz winnego w ZNP. Chciano nam odebrać KN, bo taka była wola PO i PSL. Przypomnij sobie jaki był czarny PR o placówkach, jak gazety, internety szczuły na domy dziecka. Ilu u Was w placówce należało do ZNP, robiliście coś, żeby się przed utratą KN bronić? A teraz, jak ZNP chce jeszcze coś zrobić, to ty wyskakujesz z takim tekstem...
Dla przykladu : propagowanie haseł i symboli nazistowskich jst zakazane i karane. Nie innaczej winno byc propagowanie haseł Pseudo Obywatelskich
Ważne jest kto reprezentuje państwo i jaki ma plan wobec tego państwa.
Trudno mi sobie przypomnieć, jaki był PR i co się wtedy w placówkach działo, bo pracowałam w szkole i byłam członkiem ZNP, które później mnie tak potraktowało, że do wszelkich działań tego związku podchodzę z dużą ostrożnością. I wybacz, ale patrzę przez pryzmat swoich doświadczeń.john123 pisze:Proszę, zlituj się kobieto. To już było sto razy obgadane... było ZNP, były spotkania z posłami PO, było wysłuchanie publiczne, spotkania z urzędnikami ministerstwa, spotkania z pracownikami placówek, wniosek do TK... jak przespałaś to nie szukaj teraz winnego w ZNP. Chciano nam odebrać KN, bo taka była wola PO i PSL. Przypomnij sobie jaki był czarny PR o placówkach, jak gazety, internety szczuły na domy dziecka. Ilu u Was w placówce należało do ZNP, robiliście coś, żeby się przed utratą KN bronić? A teraz, jak ZNP chce jeszcze coś zrobić, to ty wyskakujesz z takim tekstem...Iza80 pisze:Mam tylko jedno pytanko - gdzie było ZNP jak zabierano KN pracownikom placówek opiekuńczo-wychowawczych i jaki ma cel w działaniach, które podejmuje na rzecz powrotu do KN? To w sumie 2 pytania....
Oprócz Co Wy na to ? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Projekt skierowany do wychowanków placówek
APEL
NOWY DZIAŁ RODZINA
koszt utrzymania
Placówki 14-osobowe - jaki koszt, jaka kadra
wniosek do sadu pilna sprawa, proszę o pomoc
15-17 czerwca 2016 roku w Wieńcu Zdrój pod Włocławkiem odbęd
nagroda z okazji dnia samorządowca
Dylematy w pracy socjalnejz osobami z zaburzeniamipsychicz
Praktyki
Pełnoletni wychowanek a wyrok
Pracownik socjalny w placówce