co wy robicie??

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Mucha772

co wy robicie??

Post autor: Mucha772 »

Czy wszyscy wystawiacie tytuły wykonawcze?? Wiem, że ustawa nas zobowiązuje, ale teraz urzędy skarbowe domagają się zapłaty za TW, a małe gminy nie jest na to stać:/ W tamtym roku dopłacaliśmy z własnych, bo nie starczyło nam 3 % na wynagrodzenie i opłacenie TW. Za jeden płaciliśmy prawie 4 000 zł !!!
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: co wy robicie??

Post autor: de Charette »

i nie odwoływaliście się?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Mucha772

nie było podstaw. Najpierw wyliczyli nam 6500 zł, ale mieliśmy źle tw wystawione, no i umorzyli nam część, ale prawie 4000 zł zapłaciliśmy. Nawet mecenaska nic z tym nie mogła zrobić :/ Urząd skarbowy podpowiedział nam, żebyśmy wysyłali zapytania do ZUS, KRUS itp czy w ogóle jest z czego ściągnąć od dłużnika, czy nic w tej kwestii się nie zmieniło. Z tym, że wiem, że to nie zgodne z ustawą . Dlatego też biję się z myślami :/
xavi

Post autor: xavi »

Mucha77 u nas podobnie kasy nie ma w gminie a zadluznie prawie 60% wiec co roku problem czy wysylac tytuly....
wiki8

Post autor: wiki8 »

ja czasami robię notatkę, że nie wystawiam tytułu, bo nie ma z czego ściągnąć i koszty egzekucyjne są zbyt wysokie.... ,ale od czasu jak komornicy sądowi zaczęli mi umarzać kwoty wypłaconych św. z FA, bo wystawia się tytuł i oni już nie muszą ściągać tych należności, to wystawiam tytuły, bo nagle się okazuje, że nikt tych świadczeń nie egzekwuje.
Mucha772

Babka z Urzędu Skarbowego kazała powoływać mi się na art 36 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Ja chyba właśnie w tym roku powystępuję z wnioskami o udostępnienie danych do ZUS, KRUS, US i UP czy byłoby z czego ściągnąć. A, i oczywiście do komornika.
wiki8

Post autor: wiki8 »

ale na jakiej podstawie i po co ? tylko komornik ma takie narzędzia i masz zaświadczenie o bezskuteczności przecież. Wiadomo, że nie ma z czego ściągnąć, a i tak musisz wystawić tytuł, bo póki co nasza ustawa tak każe (może ją wreszcie zmienią!!). Niestety koszty nadal trzeba płacić i walczyć o umorzenie
Mucha772

Ale nas nie stać na te koszta, a gwarancji nie ma, że umorzą.
MARTA II

Post autor: MARTA II »

JAk bedziecie wystepowac do ZUS , KRus itp - TO CO BEDA ROBIĆ KOMORNICY - przeciez to ich zadanie
Mucha772

Teoretycznie tak, ale my będziemy to robić tylko po to, by mieć jakieś działania. Że coś się w tej kwestii zrobiło i że wiemy, że i tak z niczego nie ściągną. Sama nie wiem, działam po omacku :)
ODPOWIEDZ