NAMIESZALI MI

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Jolcia

NAMIESZALI MI

Post autor: Jolcia »

Co w sytuacji gdy dostałam wniosek od oww o podjecie dzialan, wyslalam wezwanie dluznik przyszedl i oswiadczyl ze tutaj mieszka jego matka i ona bedzie odbierac korespondencje on przebywa za granica nie poda mi adresu bo w zaleznosci od zlecenia ma inny adres. czy ja jeste owd?
wiki8

Re: NAMIESZALI MI

Post autor: wiki8 »

jesteś, ale nie podejmujesz działań wobec dłużnika, czyli w praktyce:
1. piszesz do oww, ze nie możesz podjąć działań jako owd bo dłużnik wyjeżdża za pracą za granicę, ale podał adres do korespondencji
2. przyjmujesz 20 % wpłaty od OWW, bo dłużnik nie zmienił miejsca zamieszkania tylko jeździ za pracą i miejsce pobytu mu się zmienia,
3. pouczasz na piśmie dłużnika, że jak zamieszka za granica to musi wyznaczyć pełnomocnika art 40 § 4 i 5 KPA.

dzięki temu OWW nie musi wyznaczać kuratora, którzy chcą coraz wyższych wynagrodzeń, a za darmo nie ma chętnych.
Jolcia

no niestety nie podal adresu, poniewaz powiedzial ze w zaleznosci od zlecenia zmienia miejsce zamieszkania, ale powiedzial ze pod tym jego adresem matka bedzie odbierac korespondencje.
na wywiad sie zglosil ale nie jest zarejestrowany w pup, a pracuje bez umowy
Jolcia

POMOCY!!!
Co mam odpisac OWD
ODPOWIEDZ