co z funduszem alimentacyjnym
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
co z funduszem alimentacyjnym
Mam pytanie czy wierzycielka powinna pobierać FA kiedy zamieszkuje z nią dłuznik. Niby ona twierdzi,że on prowadzi swoje gospodarstwo a ona swoje. Zastanawiam sie czy nie powinnam wstrzymać świadczeń?
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: co z funduszem alimentacyjnym
zgodnie z przepisami ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dłuznika nie bierzemy do składu rodziny więc teoretycznie może mieszkać z wierzycielką. Ale w praktyce należałoby sprawdzić czy np. rodzina korzysta z pomocy społecznej i jak tam wykazywany jest stan rodziny.
U mnie kilka lat temu były takie przypadki, ze dłużnik zamieszkiwał z rodzina pobierająca fundusz i jeszcze rodzina w pomocy wykazywała, że prowadza wspólne gospodarstwo domowe ale po kilku sprawach zgłoszonych przez prokuraturę takie rodziny nie pobierają już funduszu.
U mnie kilka lat temu były takie przypadki, ze dłużnik zamieszkiwał z rodzina pobierająca fundusz i jeszcze rodzina w pomocy wykazywała, że prowadza wspólne gospodarstwo domowe ale po kilku sprawach zgłoszonych przez prokuraturę takie rodziny nie pobierają już funduszu.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: co z funduszem alimentacyjnym
Ok, dziekuję bardzo.
Oprócz co z funduszem alimentacyjnym - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
koszty upomnienia- dłużnicy
wpłata od komornika dłużnik alimentacyjny
info do dłużnika o nienależnie pobranych świadczeniach
prawo do świadczenia z FA
Sprzeczności
Dłużnik artysta
Jeden dłużnik dwie wierzycielki
aktuany Dz.U
decyzja o zwrocie FA
Umorzenie
Sygnity i wydruk zadluzenia
co teraz? dłużnik alimentacyjny
Dłużnik - wniosek o zwrot prawa jazdy (może de Charette pomoże?)
Zobowiązanie do zarejestrowania
ściganie dłużnika wniosek złozony przez rradcę prawnego
alimenty na rzecz dziecka które urodzilo dziecko