co z gospodarstwem po śmierci właściciela? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 wrz 2016, 8:12

Zmarła matka 3 dzieci, która posiadała gosp.rolne. sprawa spadkowa jeszcze się nie odbyła, mąż do tego gosp nie był dopisany. Zgłosił się o dożywianie dla dzieci. Co robić z dochodem z gospodarstwa? Zawsze liczyłam je rodzinie, ale teraz skoro prawny właściciel zmarł, a sprawa spadkowa się nie odbyła jeszcze....? Pomóżcie proszę.
Emiliana1
Stażysta
Od: 04 sie 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2016, 9:43

nie liczyć, prawda?
Emiliana1
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2016, 10:59

mąż nie był współwłaścicielem to nic nie znaczy ,ale był mężem rolniczki i niestety gospodarstwo trzeba doliczyć.
Iga2

Napisano: 15 wrz 2016, 13:05

Ale przyniósł mi zaświadczenie, z "podatków", że nie jest właścicielem gospodarstwa rolnego.... To na jakiej podstawie ja mam mu doliczać dochód z gospodarstwa?
Emiliana1
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2016, 13:08

Nie liczysz.Masz dokument,że nie jest właścicielem.
t.franek

Napisano: 15 wrz 2016, 13:31

Nic nie stoi na przeszkodzie aby dalej w nim pracował i utrzymywał rodzinę.
To teraz pole będzie stało odłogiem ?
Należy zobowiązać klienta żeby przeprowadził sprawę spadkową aby mógł dalej korzystać z pomocy społecznej.
pawel.w

Napisano: 15 wrz 2016, 14:20

Dzieci powinny jeść.Zmarła matka.Pewno po drodze pojawi się jakaś renta rodzinna.
Teraz co drugie gosp. leży odłogiem.Powodem nie jest to, że ludziom nie chce się w nim pracować. Trzeba być ze środowisk wiejskich,żeby to zrozumieć.Jak Ci oświadczy,że użytkuje liczysz.Jeżeli oświadczy,że nie nie licz.Postępowania sądowe trwają kilka miesięcy.
t.franek

Napisano: 15 wrz 2016, 15:25

Franek nie pleć głupstw to gospodarstwo należy teraz do męża i jego dzieci a to,ze było przepisane na żonę widocznie przed ślubem nie ma znaczenia.
Szkoda mi męża i dzieci,że straciły matkę, ale niestety gospodarstwo należy doliczyć a kto płaci podatek ,a małżonek nie był przypadkiem ubezpieczony w tym gospodarstwie.
A to,ze gospodarstwo leży odłogiem to ma jakieś znaczenie ale hektary są i dopłaty się bierze.
Iga2

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x