gdzie kierować wniosek o wywiad - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 wrz 2016, 8:19

Mam wątpliwość, czy zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie przeprowadzania wywiadu środowiskowego (obowiązującego od 11.09.2016r)wnioski o wywiad z osobami umieszczonymi w domach pomocy społecznej kierujemy bezpośrednio do domów pomocy społecznej, czy do ops-ów ? Bardzo proszę o odpowiedź.
ja***

Napisano: 15 wrz 2016, 9:47

Zapraszam do tematu
viewtopic.php?f=2&t=207220830
gość2016

Napisano: 15 wrz 2016, 10:08

Dzięki, ale polecana lektura nie odnosi się do mojego pytania. Chodzi mi o wywiady z osobami nie ubezwłasnowolnionymi, przebywającymi w domach pomocy społecznej. Kwestia opiekuna prawnego jest dla mnie jasna. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
ja***

Napisano: 15 wrz 2016, 10:19

jak byk
§ 8. W przypadku gdy osoba, u której ma być przeprowadzona aktualizacja wywiadu, przebywa w domu pomocy społecznej,
wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny tego domu, wypełniając część IV kwestionariusza wywiadu.
ja*** pisze:Dzięki, ale polecana lektura nie odnosi się do mojego pytania. Chodzi mi o wywiady z osobami nie ubezwłasnowolnionymi, przebywającymi w domach pomocy społecznej. Kwestia opiekuna prawnego jest dla mnie jasna. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
to jak jest z tym opiekunem, skoro nawet ministerstwo nie podało wyjaśnienia???, na forum temat ma prawie 1000 wyświetleń a nikt nie potrafi udzielić wyjaśnienia...
gość2016

Napisano: 15 wrz 2016, 10:53

Jeśli chodzi o wywiad z opiekunem prawnym to oczywiste jest, że przeprowadza go pracownik socjalny w miejscu pobytu osoby ubezwłasnowolnionej i w jej obecności.
ja***

Napisano: 15 wrz 2016, 11:08

No OK, tylko który pracownik socjalny? ten z dps? czy opiekun sam ma jechać X km jeżeli zamieszkuje w innej gminie albo i na drugim końcu Polski, tu nie jest sprecyzowane
gość2016

Napisano: 15 wrz 2016, 11:30

Niestety opiekun musi być - zgodnie z rozporządzeniem - podczas wywiadu przy osobie ubezwłasnowolnionej, czyli ma jechać na drugi koniec Polski, jeśli tam przebywa os.ubezwłasnowolniona.
ja***

Napisano: 15 wrz 2016, 15:06

gość2016 pisze:No OK, tylko który pracownik socjalny? ten z dps? czy opiekun sam ma jechać X km jeżeli zamieszkuje w innej gminie albo i na drugim końcu Polski, tu nie jest sprecyzowane
Ja rozumie to w ten sposób, że wywiad będzie przeprowadzał pracownik socjalny z terenu gdzie przebywa osoba ubezwłasnowolniona (miejscowy OPS lub pracownik socjalny DPS) w obecności jej opiekuna prawnego. Czyli opiekun ma przyjechać do miejsca pobytu osoby ubezwłasnowolnionej.
Zacytuje rozporządzenie:
"§ 5. W przypadku konieczności przeprowadzenia wywiadu z osobą ubezwłasnowolnioną wywiad przeprowadza się z jej opiekunem prawnym albo kuratorem, w obecności osoby ubezwłasnowolnionej i w miejscu jej przebywania."
"§ 8. W przypadku gdy osoba, u której ma być przeprowadzona aktualizacja wywiadu, przebywa w domu pomocy społecznej, wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny tego domu, wypełniając część IV kwestionariusza wywiadu".
ja*** pisze:Mam wątpliwość, czy zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie przeprowadzania wywiadu środowiskowego (obowiązującego od 11.09.2016r)wnioski o wywiad z osobami umieszczonymi w domach pomocy społecznej kierujemy bezpośrednio do domów pomocy społecznej, czy do ops-ów ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Przeczytaj § 8 rozporządzenia. Teraz może to zrobić pracownik DPS (w przeszłości interpretacje były różne i niektóre Ośrodki honorowały wywiady przeprowadzane przez pracownika DPS inne występowały do OPS na którego terenie znajduje się DPS). Teraz możesz wystąpić bezpośrednio do DPS powołując się na rozporządzenie.
Ale to tylko moje zdanie :D
grand

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x