to jak jest z tym opiekunem, skoro nawet ministerstwo nie podało wyjaśnienia???, na forum temat ma prawie 1000 wyświetleń a nikt nie potrafi udzielić wyjaśnienia...ja*** pisze:Dzięki, ale polecana lektura nie odnosi się do mojego pytania. Chodzi mi o wywiady z osobami nie ubezwłasnowolnionymi, przebywającymi w domach pomocy społecznej. Kwestia opiekuna prawnego jest dla mnie jasna. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?
Ja rozumie to w ten sposób, że wywiad będzie przeprowadzał pracownik socjalny z terenu gdzie przebywa osoba ubezwłasnowolniona (miejscowy OPS lub pracownik socjalny DPS) w obecności jej opiekuna prawnego. Czyli opiekun ma przyjechać do miejsca pobytu osoby ubezwłasnowolnionej.gość2016 pisze:No OK, tylko który pracownik socjalny? ten z dps? czy opiekun sam ma jechać X km jeżeli zamieszkuje w innej gminie albo i na drugim końcu Polski, tu nie jest sprecyzowane
Przeczytaj § 8 rozporządzenia. Teraz może to zrobić pracownik DPS (w przeszłości interpretacje były różne i niektóre Ośrodki honorowały wywiady przeprowadzane przez pracownika DPS inne występowały do OPS na którego terenie znajduje się DPS). Teraz możesz wystąpić bezpośrednio do DPS powołując się na rozporządzenie.ja*** pisze:Mam wątpliwość, czy zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie przeprowadzania wywiadu środowiskowego (obowiązującego od 11.09.2016r)wnioski o wywiad z osobami umieszczonymi w domach pomocy społecznej kierujemy bezpośrednio do domów pomocy społecznej, czy do ops-ów ? Bardzo proszę o odpowiedź.