co z prac. socjalnymi od stycznia 2012?

~PCPR

Re: co z prac. socjalnymi od stycznia 2012?

Post autor: ~PCPR »

Powiedzcie, jak będzie u was w pcpr-ach wyglądać praca po 1.12.2012 r. Czy szykuje się jakaś rewolucja, czy pracownicy socjalni zostaną przekwalifikowani na koordynatorów, bo u nas likwidacja stanowisk pr. socj.
~*

Post autor: ~* »

jeju... już was o tym poinformowano? u mnie nie wiem... jednak muszą być pracownicy socjalni do przeprowadzania wywiadów z usamodzielnianymi wychowankami, którzy korzystają ze świadczenia na kn
~pcpr

Post autor: ~pcpr »

ale ile będzie tych wywiadów, to dotyczy tylko usamodzielnień wszystkich innych niż z rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo-wychowawczych, bo te przeszły pod inną ustawę
~jola

Post autor: ~jola »

Nie będzie pracowników socjalnych w pcpr - to fakt, do wyboru albo zostajemy pracownikami biurowymi, tracimy dodatek za pracę w terenie, urlop itd.... albo zostajemy koordynatorami pieczy zastępczej, na nieznanych jeszcze warunkach dot, umowy i wysokości płacy, albo szukamy pracy w ops-ach :-(
Wywiady jak już wyżej wspomniano nie będą przeprowadzane zarówno w rodzinach zastępczych, ani przy ustalaniu odpłatności r. biologicznych.
I tak oto kończy się moja 12 letnia \"błyskotliwa\" kariera pracownika socjalnego.
~iwa

Post autor: ~iwa »

O ile mogłabym się zgodzić z tym, że dla przyznania świadczenia rodzinie zastępczej świadczenia nie trzeba będzie przeprowadzać wywiadu to nie zgodzę się z twierdzeniem, że dla ustalenia odpłatności u rodziców wywiad jest nie wymagany. nadal jest napisane, ze można będzie odstąpić itd od ustalenia odpłatności, więc na jakiej innej zasadzie ustalisz te okoliczności. Dla mnie nowy zapis art. 107 ustawy o pomocy społecznej - żw wywiad przeprowadza się w celu \"ustalenia sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej osób i rodzin (...)\" poszerza katalog osób u których robi się wywiady a nie zawęża.

Zaś co do zatrudniania koordynatorów pieczy zastępczej - zadaniowy czas pracy - to jest normalna umowa o pracę, nie zaś umowa zlecenie - człowiek pracuje 40 godzin tygodniowo, lecz nie ma określonych ram czasowych.

~iwa

Aha i jeszcze jedno.

Grzegorz napisała
\"Do tego jeszcze konstytucyjny obowiązek, że wszyscy są równi wobec prawa (no przynajmniej w teorii). Nie może być tak, że dwie różne osoby wg tych samych przepisów otrzymują różne świadczenia bo jedna rodzina zastępcza powstała 31.12.2011r a druga 01.01.2012.\"

Grzesiu a jak się ma do tego konstytucyjnego obowiązku art. 240 cudownej ustawy. Będziemy mieli wychowanków, którzy usamodzielnili się 25.12.2011r i będzie miał dochód 954,90 zł któremu odmówimy pomocy - bo do niego stosujemy przepisy dotychczasowe i wychowanka, który usamodzielni się 02.01.2012 z dochodem 2950 i więcej, który otrzyma kontynuacje nauki bo mu się należy zgodnie z nową ustawą.

Widać, że ten obowiązek konstytucyjny nasi posłowie, a zwłaszcza pracownicy Ministerstwa maja w wysokim uważaniu.

Pracownicy socjalni PCPR-ów nawołuje was abyście wszyscy jak jeden mąż poszli na szkolenia dla rodzin zastępczych i stali się niezawodowymi rodzinami zastępczymi, a po trzech latach złożycie wniosek na zawodową rodzinę zastępcza i nikt nie będzie miał nic do powiedzenia tylko z wami podpisze tą umowę. Będziecie mieli zagwarantowaną coroczna waloryzacje świadczeń i wynagrodzeń i wszystko w nosie bo kto wam podskoczy. Przecież wiecie jaki sad ma stosunek do rozwiązywania rodzin zastępczych. A w Polsce dzięki naszemu Ministerstwu będzie coraz więcej rodzin zastępczych podobnych do tej z \"Białego oleandra\"

Mimo wszystko życzę wszystkim miłego dnia
~Grzegorz

Post autor: ~Grzegorz »

~iwa odpowiadając na Twoje pytanie. Jest to bardzo proste, bo temu co się usamodzielnia 25.12.2011r i ma dochód powyżej 954 zł, do końca grudnia dasz decyzję odmawiająca pomocy a od dnia 01.01.2012r na wniosek zainteresowanego (lub z urzędu- ale to do przegadania z prawnikiem) rozpatrzysz sprawę wg nowych przepisów a tam bodajże jest kryterium coś koło 1200 zł. Wychowanek będzie miał kilka dni przerwy w świadczeniach.
~iwa

Grzesiu źle mnie zrozumiałeś, ja nie zadawałam pytania tylko stwierdzałam fakt.
Przeczytaj dobrze art 240. Będziesz miał dwie kategorie usamodzielnionych - ci usamodzielnieni przed wejściem w życie ustawy będą traktowani zgodnie z dotychczasowymi przepisami a ci usamodzielnieni po 01.01.2012 nie maja kryterium do kontynuacji nauki. Kryterium 1200 zł dotyczy tylko usamodzielnienia i pomocy na zagospodarowanie.
~P

Post autor: ~P »

a kto będzie przeprowadzał wywiady środowiskowe lub co kolwiek z rodzicami biologicznymi? Jak nie pracownik socjalny to kto? W styczniu okaże się czy będę miał pracę, jako pracownik socjalny. Nowa ustawa miała rozwiązać pewne sprawy a co robi? Tylko jedynie komplikuje. Bo nikt nie wie jak będzie wyglądało od stycznia organizacja pracy i czy zachowamy swoje stanowiska na obecnych.
~grażyna

Post autor: ~grażyna »

wczoraj na konferencji w MPiPS powiedziano: nie będzie żadnych wywiadów z ustawy o pieczy, odpłatność będzie ustalana na podstawie wniosku rodzica, do którego pracownik PCPR( nie socjalny, wystarczy każdy inny specjalista) dołączy oświadczenia wnioskodawcy, zaświadczenia, o które sam może wystąpić np. do Urzędu Pracy..Jeśli chodzi o decyzje, wszystkie muszą być zmienione w ciągu 3 miesięcy ale art.226 ust. 5 - świadczenia nie mogą być niższe niż dotychczas aż do pełnoletności czyli do końca pobytu w pieczy. Rewelacja jest taka, że do kontynuowania nauki nie ma zastosowania kryterium dochodowe, a kończenie kursu na prawo jazdy czy na ślusarza jest również kontynuowaniem nauki i pomoc ta się należy.
ODPOWIEDZ