co z tym fantem zrobić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 20 lut 2015, 9:26

facet pobiera śP -rolnik złożył oświadczenie 09.09.2014r. że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa. 21.01.2015r. dostaliśmy pismo z KRUS że ten rolnik wycofał wniosek o wyłączenie go z ubezpieczenia w KRUS i tym samym cały czas podlega ubezpieczeniu społecznemu z mocy ustawy. Czy dobrze myślę:
1.To nie ubezpieczamy go
2. Nadal może pobierać ŚP
marta24

Napisano: 20 lut 2015, 9:40

marta24 pisze:21.01.2015r. dostaliśmy pismo z KRUS że ten rolnik wycofał wniosek o wyłączenie go z ubezpieczenia w KRUS i tym samym cały czas podlega ubezpieczeniu społecznemu z mocy ustawy.
:?: ..... ja coś chyba dzisiaj nie myślę :oops:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 11:07

proszę
marta24

Napisano: 20 lut 2015, 11:10

ja bym sie zastanowił nad tym czy może nadal pobierać . Może też się "rozmyślił " i znowu prowadzi gospodarstwo?
pio

Napisano: 20 lut 2015, 13:25

Ale u nas oświadczył że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa a to że nadal jest w KRUS to jest inna sprawa tak mi się wydaję. Pomóżcie
marta24

Napisano: 20 lut 2015, 14:53

Opłacanie składek do KRUS, jeżeli podlega temu ubezpieczeniu z mocy ustawy nie stanowi przeszkody w pobieraniu świadczenia pielęgnacyjnego, wy nie opłacaliście za tego rolnika składek do ZUS, czyli nie doszło do wyrejestrowania z KRUS rolnika. Ale skoro otrzymałaś pismo z KRUS z którego wynika, że rolnik coś u nich już robił w sprawie wyrejestrowania się z ich ubezpieczenia i się z tego wycofał, to go wezwij, żeby ci oświadczył, że sytuacja jego nadal nie uległa zmianie, że nie prowadzi gosp. rolnego ze względu na opiekę i że nadal podlega pod ubezpieczenie w KRUS.
wwo

Napisano: 23 lut 2015, 13:36

dzięki
marta24

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x