czy przyznajecie śp gdy wnioskodawca jest na studiach dziennych
czy macie może opinie ministerstwa jeśli chodzi o pobieranie śp przez wnioskodawcę, który jest na studiach dziennych
W tej sytuacji odmówiłabym poniewaz taka osoba nie podejmuje zatrudnienia bo musi się opiekowac tylko z innych powodów nie pracuje po drugie sam fakt sprawowania opieki nad osoba niepełnosprawną jest wątpliwy jak jest na zajęciach . Inna sytaucja jest na zoacznych tu podstaw do odmowy bym nie znalazła.
ale jest wymagana w ogóle opieka
w przypadku zaocznych/wieczorowych nie robiłbym większego problemu.
W przypadku studenta dziennego dokładne rozeznanie jak on tę opiekę sprawuje. Rozeznać gdzie studiuje, ile jest na uczelni itp.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Ja miałam kiedyś taki przypadek i dałam odmowę, bo rezygnacja z zatrudnienia nie była w związku z opieką nad osobą niepełnosprawną, poza tym to był chłopak, który do tej pory nie pracował, a nie było jeszcze możliwości "niepodejmowania". Ale nawet gdyby była, to też bym dała odmowę.
odmówiłem ŚP ojcu na studenta który mieszka w akademiku, ponieważ teoretycznie sprawował opiekę tylko w weekend. SKO przyznało (brak jasno określonej defincji sprawowania opieki więc te dwa dni wystarczają)