zasiłek opiekuńczy dla wnuczki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 lut 2015, 9:59

Dzień dobry
jak moja babcia ma znaczny stopień niepełnosprawności i dziadek, to czy mogę się ubiegać o zasiłek opiekuńczy?
Co muszę mieć z sobą prócz dokumentów wiadomych?
Gość

Napisano: 20 lut 2015, 10:06

a babcia ma dzieci? w 1-ej kolejności one są zobowiązane do alimentacji..
Asia 3

Napisano: 20 lut 2015, 10:14

przy szo nie ma kolejności
ja :)

Napisano: 20 lut 2015, 10:15

a gdzie w ustawie jest zapis że do SZO decyduje kolejność do alimentacji ( kolejny wymysł nadgorliwych urzędników którzy do zapisów ustawy tworzą własne fanaberie), oczywiście że możesz starać się na babcię.
zac21

Napisano: 20 lut 2015, 10:21

zac21 nie zapomnij opluć jeszcze sędziów.
Sprawa nie jest taka jednoznaczna. Wyroki są różne w tych sprawach. Wydaje się jednak, że zmierzają w tym samym kierunku co było przy ŚP. Na tę chwilę osobiście przyznaję i nie uważam by mi za to ktoś głowę urwał.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 11:55

Tak moja babcia ma dzieci, moja mama pracuje, ciocia ma gospodarstwo, wujek nie żyje a drugi wujek jest za granicą i jest tam ubezpieczony albo jest w krus.
To przysługuje mi zasiłek gdybym opiekowała się?
Gość

Napisano: 20 lut 2015, 12:47

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 12:58

Jeśli faktycznie opiekujesz się dziadkami to złóż wniosek a ośrodek rozpatrzy, będzie przeprowadzony wywiad środowiskowy a w nim rozeznanie sytuacji rodzinnej i potwierdzenie faktu sprawowania opieki, spełnienie kryterium dochodowego. Tu na forum nie udzielą Ci jednoznacznej odpowiedzi na tak, czy nie, bo na przyznanie prawa do szo składa się wiele czynników i to właściwy ośrodek będzie je rozeznawał.
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x