Dzień dobry
jak moja babcia ma znaczny stopień niepełnosprawności i dziadek, to czy mogę się ubiegać o zasiłek opiekuńczy?
Co muszę mieć z sobą prócz dokumentów wiadomych?
a gdzie w ustawie jest zapis że do SZO decyduje kolejność do alimentacji ( kolejny wymysł nadgorliwych urzędników którzy do zapisów ustawy tworzą własne fanaberie), oczywiście że możesz starać się na babcię.
zac21 nie zapomnij opluć jeszcze sędziów.
Sprawa nie jest taka jednoznaczna. Wyroki są różne w tych sprawach. Wydaje się jednak, że zmierzają w tym samym kierunku co było przy ŚP. Na tę chwilę osobiście przyznaję i nie uważam by mi za to ktoś głowę urwał.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Tak moja babcia ma dzieci, moja mama pracuje, ciocia ma gospodarstwo, wujek nie żyje a drugi wujek jest za granicą i jest tam ubezpieczony albo jest w krus.
To przysługuje mi zasiłek gdybym opiekowała się?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Jeśli faktycznie opiekujesz się dziadkami to złóż wniosek a ośrodek rozpatrzy, będzie przeprowadzony wywiad środowiskowy a w nim rozeznanie sytuacji rodzinnej i potwierdzenie faktu sprawowania opieki, spełnienie kryterium dochodowego. Tu na forum nie udzielą Ci jednoznacznej odpowiedzi na tak, czy nie, bo na przyznanie prawa do szo składa się wiele czynników i to właściwy ośrodek będzie je rozeznawał.