co z wnioskami, które nie zostały rozpatrzone
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
co z wnioskami, które nie zostały rozpatrzone
witam, mam pytanie a mianowicie, czy w Waszych Ośrodkach otrzymaliście jakieś dodatkowe pieniądze za wnioski, które nie zostały zrealizowane, np. odmówiono, pozostałe bez rozpatrzenia, czy np. po weryfikacji zostały przekazany innym jednostką?
pytam, bo takich "perełek" mam kilka sztuk, a według rozporządzenia jest płacone od przyznanego świadczenia.
pytam, bo takich "perełek" mam kilka sztuk, a według rozporządzenia jest płacone od przyznanego świadczenia.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: MOPR usamodzielnienia i placówki opiekuńczo-wychowawcze
- Kontakt:
Re: co z wnioskami, które nie zostały rozpatrzone
"§ 32.
4. Koszt realizacji programu, o którym mowa w § 1, przez gminę i powiat wynosi 10 zł za jedno dziecko albo jedną osobę uczącą się, na które ustalane jest prawo do świadczenia dobry start."
Zgodnie z w/w zapisem nie chodzi o przyznane świadczenie tylko o osobę. U nas liczymy wnioski a wynagrodzenie dla pracownika zgodnie z liczbą wniosków bez względu na to w jaki sposób zostały rozpatrzone (przyznanie czy odmowa).
4. Koszt realizacji programu, o którym mowa w § 1, przez gminę i powiat wynosi 10 zł za jedno dziecko albo jedną osobę uczącą się, na które ustalane jest prawo do świadczenia dobry start."
Zgodnie z w/w zapisem nie chodzi o przyznane świadczenie tylko o osobę. U nas liczymy wnioski a wynagrodzenie dla pracownika zgodnie z liczbą wniosków bez względu na to w jaki sposób zostały rozpatrzone (przyznanie czy odmowa).
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie prawda.zagubiona pisze:według rozporządzenia jest płacone od przyznanego świadczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DS
- Kontakt:
Witam.
Jeżeli chodzi o odmowy to ja liczę sobie po 8 zł od każdej odmowy.
Też mam wnioski pozostawione bez rozpatrzenia zakończone oficjalnym zawiadomieniem o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
Nie mam pewności czy takie postępowania liczyć do wypłaty. Wydaje mi się że tak.
Czy może jest jakieś oficjalne pismo interpretujące "przyznanie".
Chyba przyszło przez CAS takie pismo ale do końca nie jestem pewny. Jest tych pism tyle że nie mogę już go odszukać.
Może ktoś zachował takie informacje.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o odmowy to ja liczę sobie po 8 zł od każdej odmowy.
Też mam wnioski pozostawione bez rozpatrzenia zakończone oficjalnym zawiadomieniem o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
Nie mam pewności czy takie postępowania liczyć do wypłaty. Wydaje mi się że tak.
Czy może jest jakieś oficjalne pismo interpretujące "przyznanie".
Chyba przyszło przez CAS takie pismo ale do końca nie jestem pewny. Jest tych pism tyle że nie mogę już go odszukać.
Może ktoś zachował takie informacje.
Pozdrawiam
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Z czego wynika ta oficjalna konstrukcja?Lake pisze:oficjalnym zawiadomieniem o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Z poniższego:Iks pisze: Z czego wynika ta oficjalna konstrukcja?
§ 26. 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku podmiot realizujący świadczenie dobry start wzywa wnioskodawcę do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
Strona bierze czynny udział w postępowaniu więc informujesz ją o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Z powyższego nie wynika obowiązek robienia w tej sprawie zawiadomienia.
Taka konstrukcja w ogóle nie istnieje. Zawiadomienie to jest konkretna rzecz którą się tworzy w konkretnych przypadkach. Informację o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia należy zawrzeć w wezwaniu - co wynika z treści cytowanego przepisu. Jeśli klient w 14 dni od odbioru nie wypełni obowiązku, chowasz to do szafy i nie robisz żadnych zawiadomień ani informacji o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia, obowiązek informacyjny już wypełniłaś prawidłowo konstruując treść wezwania.Lake pisze:oficjalnym zawiadomieniem o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
-
- Praktykant
- Kontakt:
To teraz czekam na odpowiedź na pytanie czy naliczamy sobie koszty obsługi od wniosków pozostawionych bez rozpatrzeni.
Jeżeli TAK to czy jest oficjalna interpretacja.
Jeżeli TAK to czy jest oficjalna interpretacja.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale na podstawie czego możemy sobie naliczyć?
czy jest gdzieś to konkretnie napisane, żeby pokazać np. księgowej aby za takie osoby naliczyła?!
ponadto są też wniosku, którym odmówiono lub np. po weryfikacji okazało się, że dane we wniosku są nieaktualne i rodzina mieszka w innej gminie - przesłanie dokumentów!
oczywiście my wypłaty nie robiliśmy ale weryfikację już tak!niby nic,ale .....
proszę napiszcie jak do tego podeszło wasze szefostwo
czy jest gdzieś to konkretnie napisane, żeby pokazać np. księgowej aby za takie osoby naliczyła?!
ponadto są też wniosku, którym odmówiono lub np. po weryfikacji okazało się, że dane we wniosku są nieaktualne i rodzina mieszka w innej gminie - przesłanie dokumentów!
oczywiście my wypłaty nie robiliśmy ale weryfikację już tak!niby nic,ale .....
proszę napiszcie jak do tego podeszło wasze szefostwo
Oprócz co z wnioskami, które nie zostały rozpatrzone - Dobry Start (300+) przeczytaj również:
przekierowanie wniosku o świadczenie 300+ wg właściwości
wniosek drogą elektroniczna złożyła siostra na siostrę
wniosek drogą elektroniczna złożyła siostra na siostrę
niewydane środki z programu 300+
Małżeństwo z Ukrainy brak karty pobytu
wnioskodawca w Zakładzie Karnym
jak podzilić dotacje prosze o pomoc
decyzja odmowna-szkoła dla dorosłych
SZO osoba niepełnosprawna pracuje.
7 latek odroczony. ma zajęcia rew-wych
drugi wniosek na to samo dziecko a świadczenie już wypłacone
kontrola z MUW dotyząca 300+