drugi wniosek na to samo dziecko a świadczenie już wypłacone

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
ODPOWIEDZ
wiolafa
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

drugi wniosek na to samo dziecko a świadczenie już wypłacone

Post autor: wiolafa »

Ojciec we wrześniu złożył na dziecko wniosek 300+. Z weryfikacji wyszło że w innej gminie figuruje dziecko. Wystąpiłam do innego Ośrodka i przyszła odpowiedź, że w innym Ośrodku matka złożyła na to samo dziecko wniosek o 300+ w sierpniu i we wrześniu zostało jej wypłacone świadczenie.

Rodzice dziecka są w związku małżeńskim, mieszkają w innych gminach, z nieoficjalnych źródeł wiem że dziecko jest przy ojcu.

Czy w tym przypadku wystąpić zgodnie z § 30 ust. 3 rozporządzenia do kierownika ops o przeprowadzenie wywiadu w celu ustalenia osoby sprawującej opiekę nad dzieckiem i jeśli dziecko jest przy ojcu wypłacić mu 300 +(§ 30 ust. 1 rozporządzenia)? Informacja do ops gdzie matka pobrała i ewentualnie niech żądają od niej zwrotu?

Miał ktoś podobną sytuację. Proszę o odpowiedzi.
Hely0207
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/SW/FA
Kontakt:

Re: drugi wniosek na to samo dziecko a świadczenie już wypła

Post autor: Hely0207 »

podpinam się pod pytanie?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

" z nieoficjalnych źródeł wiem że dziecko jest przy ojcu" jak nie masz tego potwierdzonego w dokumentach to raczej nie są wiarygodne dane. Nigdzie nie jest napisane, że dziecko ma mieszkać z matką... Pani raczej też nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej (bo o niczym taki nie piszesz)natomiast jest paragraf 30 rozporządzenia w szczególności ust.2
tko
Stażysta
Zajmuję się: pomocą społeczną
Kontakt:

Post autor: tko »

zgodnie z przepisem art. 26 kodeksu cywilnego:
§ 1. Miejscem zamieszkania dziecka pozostającego pod władzą rodzicielską jest miejsce zamieszkania rodziców albo tego z rodziców, któremu wyłącznie przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie władzy rodzicielskiej.
§ 2. Jeżeli władza rodzicielska przysługuje na równi obojgu rodzicom mającym osobne miejsce zamieszkania, miejsce zamieszkania dziecka jest u tego z rodziców, u którego dziecko stale przebywa. Jeżeli dziecko nie przebywa stale u żadnego z rodziców, jego miejsce zamieszkania określa sąd opiekuńczy.

Zatem jak słusznie wskazano, jeżeli władza rodzicielska nie została w żaden sposób ograniczona, a dziecko przebywa u obojga rodziców to zgodnie z par. 30 ust. 2 rozporządzenia świadczenie wypłaca się temu kto pierwszy złożył wniosek. Natomiast zgodnie z par. 4 ust. 1 pkt 1 świadczenie przysługuje raz w roku na dziecko, a więc skoro już to dziecko świadczenie otrzymało to jak dla mnie nie ma podstaw do ponowengo zasądzenia tego świadczenia.
ODPOWIEDZ