co z zasiłkiem stałym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 22 cze 2015, 8:34

Podopieczny przebywał w Monarze i miał przyznany zasiłek stały, tam mu go przesyłałam. Od kilku dni nie przebywa tam, bo podobno zabrała go policja - chyba jest w areszcie, ale to są nieoficjalne informacje. Co mam zrobić ze stałym skoro nikt nie wie, gdzie on jest?
izap

Napisano: 22 cze 2015, 8:55

Halo!!!!! Czy ktoś podpowie mi jak rozwiązać ten dylemat?
izap

Napisano: 22 cze 2015, 9:17

Napisać na wniosku o ochronie... do Centralnego Zarządu Służby Więziennej nich sprawdzą?
gapa

Napisano: 22 cze 2015, 9:39

nie znasz jego aktualnego adresu pobytu, to wszczynasz postępowanie wyjaśniające (art. 61 § 1 kpa). na tej podstawie wstrzymujesz wypłatę do wyjaśnienia. o wszczęciu i wstrzymaniu informujesz delikwenta pisemnie na ostatni znany adres pobytu. jeśli go nie ma, to zakładamy, że nie odbierze, ale 2 x awizowane = doręczone. więc formalności stało się za dość. równolegle ślesz wniosek, tak jak powyżej pisze gapa. i czekasz na odpowiedź, lub gościu sam się odezwie. jeśli okaże się, że w międzyczasie siedział/siedzi, to nie przysługuje mu za ten okres zasiłek stały (art. 13 ust 1 ups). w zależności od sytuacji - zmiana lub uchylenie decyzji o zasiłku stałym.
p..

Napisano: 22 cze 2015, 10:46

Dziękuję za odpowiedź. Zakładam, że on wróci na dniach - taką mam informację z Monaru, wtedy wypłacam mu zasiłek stały w niepełnej wysokości?
izap

Napisano: 22 cze 2015, 11:17

jeśli był zatrzymany, tymczasowo aresztowany, odbywał karę pozbawienia wolności, to powinien przedstawić świadectwo zwolnienia. odpowiednio stosujesz 1 lub 2 ustęp z art. 13 ups.
p..

Napisano: 22 cze 2015, 14:48

Ale jednym pistem wszczynam postępowanie i wstrzymuję wypłatę zasiłku? Czy dysponuje ktoś takim pismem?
izap

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x