2013-09-30 09:40
założenia do zmiany ustawy o pomocy społecznej
wysłane przez ~Darek dnia 2013-09-30 09:40:00
~Darek
Dzień dobry,
chciałbym prosić administratora do założenia na głównej stronie działu np. Opinie lub konsultowanie lub interpretacja aktów prawnych. Chodzi mi dokładnie o to aby wszyscy mogli wyrazić swoje zdanie na temat (tym razem) przygotowywanej nowej ustawy o pomocy społecznej. https://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-ak ... polecznej/
Pozdrawiam ze słonecznego Elbląga
+ dodaj odpowiedź
2013-11-25 23:01
Re: założenia do zmiany ustawy o pomocy społecznej
wysłane przez ~Mek dnia 2013-11-25 23:01:20
W piątek w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich odbyło się seminarium \"Modernizacja pieczy społecznej: Wykorzystanie środków unijnych w zakresie przejścia od opieki instytucjonalnej do opieki świadczonej na poziomie lokalnym\".
Opieka instytucjonalna np. nad osobą starszą czy dzieckiem oznacza dla podopiecznego izolację i wyrwanie go ze środowiska. Deinstytucjonalizacja i dopasowanie opieki do indywidualnych potrzeb to kierunek, w którym chcemy iść - mówi wiceminister pracy Elżbieta Seredyn.
Wiceminister pracy i polityki społecznej Elżbieta Seredyn mówiła, że jest to kierunek, w którym resort chce iść. Przypomniała, że trwają prace nad nowelizacją ustawy o pomocy społecznej, która ma zmodernizować obecny system. Jej zdaniem należy wykorzystywać to, co obecnie już dobrze funkcjonuje, rozwijając równocześnie formy opieki środowiskowej i dopasowując ofertę do potrzeb beneficjantów.
Ja się boję zmian bo wiem że jak chcą zrobić rewolucje to zawsze jest chaos.. a zresztą jak chcą to zrobić dobrze skoro nie było konsultacji z naszą grupą zawodową? pracownik socjalny
ja też sie boje zmian.
Co w sytuacji gdy: jest styczeń 2015, pracownik socjalny jest w 4 miesiacu ciąży. nie jest na zwolnieniu. Zmienia się nazwa ośrodka, struktura itp... czy ta kobieta może liczyć ze jak będą rozwiązywac umowy (bo pewnie bedą) to dostanie także nową umowe jak inni czy ze względu na jej stan już nie.
Albo jeżeli kobiety już beda w trakcie macierzyynskiego to jak ich sytuacje beda sie przedstawiać? maja gdzie wrocic? czy w trakcie macierzynskiego można im zmienić umowy? czy sa jakies przepisy, które o tym mowią?