Co zrobić?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Co zrobić?

Post autor: Marek1992 »

W ramach anonimu pojechałem na wywiady i zrobiłem przesłuchania. W 3 na 4 przypadkach muszę umorzyć postępowania. Natomiast mam pewną sytuację w ostatnim przypadku. Donos dotyczył tego, że partner wnioskodawczyni przebywa w Niemczech i przyjeżdża rzadko do domu (możan rzec, że nie zamieszkuje stale). Tego Pana nie było na wywiadzie, ale myślę, że SKO uchyliłoby decyzję gdyby się odwołała tylko dlatego, że partner nie był na wywiadzie (pomimo, że napisałem w zawiadomieniu, że nieobecność będzie traktowana na równi z odmową złożenia oświadczenia o stanie majątkowym).
Jednakże Pani X mi oświadczyła na przesłuchaniu, że ma zadłużenie. Zastanawiam się jak dalej to pociągnąć. Czy wystosować pismo z żądaniem wyjaśnień do zarządcy, dlaczego nie zostało zgłoszone zadłużenie GOPSowi? Co byście zrobili?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Co zrobić?

Post autor: Krwawa »

Trochę trudna sprawa. Ważne dla mnie byłoby tutaj ustalenie statusu owego partnera, bo nawet jeśli większość czasu spędza w pracy za granicą, nadal jest członkiem tego gospodarstwa domowego. No i właśnie: kwestia jego dochodów - za 2000 zł przecież tam nie pracuje i tu mamy problem, bo pewnie realnie mają za duży dochód, żeby się ubiegać o dodatek, no niewiele z tym możemy zrobić, bo oświadczą co będą chcieć. :/ Dziwne jednak, że mają zadłużenie.
Co do zadłużenia - faktycznie można by przycisnąć zarządcę o jego obowiązku informowania o zadłużeniu za okres 2 miesięcy, zgodnie ze stosownym paragrafem w ustawie o dodatkach (choć co to za obowiązek, skoro nikt mu nic nie zrobi, jeśli nie będzie informował).
ODPOWIEDZ