Cześć, to znowu ja .
A pytanie mam odnośnie sytuacji, w której klient przychodzi w sierpniu i od marca zgodnie ze złożoną klauzulą wnosi o przyznanie dodatku. Otrzymuje dodatek od marca do sierpnia włącznie, a co z okresem od września do lutego? Klient musi złożyć 2 wnioski czy jeden nam wystarczy? Dziwnie tak przyznać dodatek jednym wnioskiem na 12 miesięcy a z drugiej strony dublować dokumenty też bez sensu. Jakie rozwiązanie proponujecie?
szpila pisze: 27 lip 2020, 12:09
Podobno mają składać dwa wnioski, a dokumenty mają być te same i wydajesz dwie decyzje. Jedna od marca-sierpnia, a druga od września-lutego.
Jeżeli przychodzi w lipcu to przyznaje od marca do sierpnia a później musi przyjść w sierpniu żeby mieć od września do marca bo przecież jak składa w lipcu to nie mogę przyznać od września.
Ogólnie to wygląda tak, wnioskodawca składa wniosek na DM i dołącza klauzulę, od jakiego miesiąca wstecz chce dodatek. Jeśli składa wniosek wstecz np. od kwietnia to przyznajemy od kwietnia do września, dochody bierzemy za trzy miesiące wstecz od miesiąca, w którym wniosek złożył, czyli jeśli w sierpniu to dochody za maj, czerwiec i lipiec. Wniosek na DM z mocą wsteczną należy złożyć nie później niż po upływie 30 dni od dnia zakończenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii. Jeśli wnioskodawca pobierał już w tym okresie dodatek, to ten z mocą wsteczną nie należy się. Dodatek można przyznać od 1 marca gdyż jest nie podzielny, mimo, że stan zagrożenia wprowadzono 13-go czy 12-go marca i to w skrócie tyle.