co zrobić w tym przypadku? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 wrz 2015, 7:40

mam ustanowionego kuratora w sprawie zwrotu świadczeń przez dłużnika
zostało wszczęte postępowanie w tej sprawie ale decyzja nie została jeszcze wydana bo kurator nie otrzymał jeszcze zawiadomienia o wszczęciu? dzisiaj wchodzą nowe przepisy, co z tym postępowaniem zrobić?
umorzyć na podstawie 105 Kpa? proszę o podpowiedź?
tymur

Napisano: 18 wrz 2015, 7:46

też mam podobna sytuacje tyle, ze do dluznika znanego z miejsca pobytu
czy nie powinno byc tak,ze do starych postepowan (2013/2014 i 2014/2015) trzeba postepowac wg przepisow, ktore obowiazywaly, a do nowych postepowac po nowemu?
xxxxxxx

Napisano: 18 wrz 2015, 8:13

co z tym dalej zrobić? może ktoś wie
tymur

Napisano: 18 wrz 2015, 8:54

czy ma ktoś podobny przypadek?
proszę o podpowiedź co z tym dalej zrobić?
tymur

Napisano: 18 wrz 2015, 9:46

Wydaje mi się, że należy postąpić w myśl art. 8 i 9 ustawy z dnia 24 lipca 2015 roku i zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Cattley

Napisano: 18 wrz 2015, 11:20

co w przypadku wszczętego postępowania w sprawie zwrotu świadczeń przez dłużnika (mam ustanowionego kuratora) ale nie zakończonego do dnia dzisiejszego tj. 18 września (decyzja nie została jeszcze wydana)?
tytan

Napisano: 18 wrz 2015, 12:07

tymur pisze:mam ustanowionego kuratora w sprawie zwrotu świadczeń przez dłużnika
zostało wszczęte postępowanie w tej sprawie ale decyzja nie została jeszcze wydana bo kurator nie otrzymał jeszcze zawiadomienia o wszczęciu?
Nie wydasz już decyzji o zwrocie. Jeśli postępowanie w tej sprawie zostało wszczęte - 105kpa.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2015, 15:50

Na nowy okres 2015/2016 mam nowego dłużnika któremu komornik nie może ustalić miejsca zamieszkania czy po zmianie przepisów nadal należy ustanawiać kuratora skora uchylono art dotyczący decyzji o zwrocie należności?
jesień

Napisano: 22 wrz 2015, 18:31

Art. 5. Działania określone w art. 5 ust. 2 pkt 2 i ust. 3 ustawy, o której mowa w art. 1 niniejszej ustawy, podjęte wobec
dłużnika alimentacyjnego i niezakończone przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, prowadzi się nadal na podstawie
przepisów dotychczasowych.
USTAWA z dnia 24 lipca 2015 r.o zmianie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu
Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o świadczeniach rodzinnych
MałgosiaW

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x