Co zrobić z dłużnikami - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 01 wrz 2014, 8:29

Witam
Czy mogę wydać decyzję odmowną ze względu na nieuregulowanie należności przy poprzedniej decyzji?
Art. 7 pkt. 12 mówi
"Osoba, w stosunku do której z powodu nieuregulowania należności za zajmowany lokal mieszkalny wygasła decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego, może wystąpić ponownie o jego przyznanie po uregulowaniu zaległości powstałych w okresie obowiązywania tej decyzji."

W tym przypadku decyzja nie wygasła z powodu nieuregulowania należności bo wnioskodawca ma jeszcze 2 miesiące na ich uregulowanie.
Czy mogę zażądać od niej potwierdzenia od zarządcy, czy uregulowała należności za wszystkie miesiące, w których wystąpiła niedopłata i na tej podstawie wydać decyzję odmowną, ewentualnie od razu wstrzymać jej wypłatę w kolejnej decyzji?
Czy mogę cokolwiek zrobić, czy muszę przyznać kolejny raz dodatek.
Nadmienię, iż ten wnioskodawca notorycznie nie dopłaca.
Z góry dziękuję.
nowy19

Napisano: 02 wrz 2014, 11:46

W samym zapytaniu już niejako tkwi odpowiedź. Jeśli decyzja (żadna) nie wygasła, to nie widzę podstaw odmówić kolejnego dodatku. Jeśli jakaś wygasła z powodu zaległości, to należałoby oczekiwać w gminie informacji zarządcy, że odpowiednie zaległości są już uregulowane, w razie potrzeby można wyjaśniać.
Jeśli pojawią się zaległości przy nowym dodatku, to od już od drugiego miesiąca można wstrzymywać dodatek. A co z pierwszym? Patrzcie by większych problemów nie było, ot co.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x