co zrobić z dłużnikiem który został wyrejstrowany z pup

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Klemens
Praktykant
Zajmuję się: PS. Śr.
Kontakt:

co zrobić z dłużnikiem który został wyrejstrowany z pup

Post autor: Klemens »

Mam niezłą zagwostkę.

w aktualnym okresie zasiłkowym otrzymałem wniosek z OWW o podjęcie działań wobec dłużnika. pan przyszedł na wywiad zarejestrował się w pup i wszystko pięknie poszło :) aż tu po kilku miesiącach otrzymuje pismo w PUP że został wyrejestrowany z urzędu bo nie zgłosił się w wyznaczonym terminie. Napisałem do ww. pismo w sprawie złożenia wyjaśnień ( Bo nie ma on wydanej decyzji o uznaniu za uchylającego się i nie wiem czy wszczynać postępowanie admin. ) Pan przysłał kopię umowy o prace ale nie kompletną ( tylko ksero pierwszej strony, mam dane firmy i ww. i od kiedy umowa ale nie mam do kiedy).

co zrobić ? wniosek o udostępnienie danych do firmy czy wezwać pana jeszcze raz do wyjaśnień?

a jeśli tak to na jaki artykuł się powołać ???

im dłużej analizuje tym mniej wiem :)
megi14-14
Starszy referent
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Re: co zrobić z dłużnikiem który został wyrejstrowany z pup

Post autor: megi14-14 »

Przeprowadziłeś całe postepowanie.

Zgłosił się na wywiad, zarejestrował itd.

Co z tego że przysłali Ci pismo z PUP?

Wywiązał się ze wszystkiego w trakcie Twojego postepowania. Nie wnikasz później w to co robi...
KROPUNIA
Stażysta
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
Kontakt:

Post autor: KROPUNIA »

Ja teraz mam podobnie tylko, że dłużnik stracił status osoby bezrobotnej, ponieważ odmówił propozycji pracy. Mało tego żadnego pisma z PUP na ten temat nie dostałam, tylko porostu sprawdziłam w SEPI i wyszło. Dodam tylko, że dłużnik odmówił tej pracy w styczniu a mamy maj.
Referentka_
Stażysta
Zajmuję się: FA/ŚR/500+
Kontakt:

Post autor: Referentka_ »

megi14-14 pisze: 17 maja 2021, 12:50 Przeprowadziłeś całe postepowanie.

Zgłosił się na wywiad, zarejestrował itd.

Co z tego że przysłali Ci pismo z PUP?

Wywiązał się ze wszystkiego w trakcie Twojego postepowania. Nie wnikasz później w to co robi...
Był zarejestrowany a teraz już nie jest, jest Twoim dłużnikiem więc dalsze postępowanie moim zdaniem, nie można tego schować do szafy od tak
megi14-14
Starszy referent
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: megi14-14 »

Wskaż mi proszę podstawę prawną do tego że wznawiasz z nim postępowanie :) ze wglądu że go wyrejestrowali
ew@1
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+
Kontakt:

Post autor: ew@1 »

jeżeli wyrejestrowali go z PUP a podjął pracę to moim zdaniem nie ma tu podstawy do postępowania z art. 5 ustawy
W takim przypadku wyslalabym tylko pismo do komornika że podjął pracę i podaj dane pracodawcy
Referentka_
Stażysta
Zajmuję się: FA/ŚR/500+
Kontakt:

Post autor: Referentka_ »

megi14-14 pisze: 20 maja 2021, 8:09 Wskaż mi proszę podstawę prawną do tego że wznawiasz z nim postępowanie :) ze wglądu że go wyrejestrowali
Dłużnikowi nie chciało się podpiSać listy w PUP, wyrejestrowali go a my nie mamy nic z tym robic ?
ODPOWIEDZ