Facet ma ustalone prawo do 500+ na pierwsze dziecko, jego żona uzyskała dochód w styczniu 2019r. doliczając jej dochód za luty okazało się że dochód przekracza kryterium (marzec wypłacony). 22 marca wszczęłam postępowanie w sprawie uchylenia decyzji, 25 marca facet przyniósł świadectwo pracy z dnia 22 marca 2019r. (pracował od 2017) Jak utracam dochód faceta to spełniają kryterium dochodowe.
Co zrobić?
Wydać decyzję uchylającą i kazać im złożyć wniosek o 500+ w kwietniu (bo spełniają kryterium) i oczywiście żądać zwrotu za marzec?
Umorzyć postępowanie i tylko żądać zwrotu za marzec?
Czy może macie jeszcze jakiś inny pomysł?
Co zrobić z wszczętym postępowaniem?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR,FA, SW
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Re: Co zrobić z wszczętym postępowaniem?
Ja uchyliłabym pierwotną decyzję w czasookresie od 01.03.2019r do 31.03.2019r. za ten miesiąc żądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia i dalej płacić od kwietnia po uwzględnieniu dochodu utraconego.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
tak jak etakap, nasze SKO uwali decyzję o zwrocie, jeśli za ten okres nie uchylimy wstecz
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Oczywiście że tak, ale trudno mi to wytłumaczyć innym osobom piszącym na forum odnośnie tematu: ,,Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy."
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
bo wyroki sądów potwierdzają, że nie uchyla się wstecz.etakap pisze:Oczywiście że tak, ale trudno mi to wytłumaczyć innym osobom piszącym na forum odnośnie tematu: ,,Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy."
![]()
Pozdrawiam
ale u nas to nie przejdzie przez sko
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Przejdzie tylko trzeba raz porządnie usiąść i napisać im krótki elaborat w piśmie przewodnim jak to się nie uchyla wstecz podając też te wyroki sądów. Kiedyś sam uchylałem wstecz ale moje SKO (moje pierwsze odwołanie) postawiło mnie do pionu jak uchylili mi decyzję o NP i 2 decyzje uchylające. Później rok bujałem się w odkręcanie tego bajzlu. Mieli rację a ja się nauczyłem.ss pisze:bo wyroki sądów potwierdzają, że nie uchyla się wstecz.etakap pisze:Oczywiście że tak, ale trudno mi to wytłumaczyć innym osobom piszącym na forum odnośnie tematu: ,,Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy."
![]()
Pozdrawiam
ale u nas to nie przejdzie przez sko
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
Może ty masz na to czas i chęci, skoro tak chcą i sprawy, które do nich trafiają utrzymywane są w mocy to nie mam zamiaru wychodzić przed szereg i kombinować, bo może kiedyś zmienią zdanie
Oprócz Co zrobić z wszczętym postępowaniem? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Opiekun faktyczny - jakie dokumenty?
Dodatek dyferencyjny - Izyda :) Jak wprowadzić?
Brak wyroku na pierwsze dziecko, a przyznanie na drugie dzie
Szkolenia z programu rodzina 500 plus
działalność w Niemczech a świadczenia w Polsce
Pisma pani minister Rafalskiej o docenienie pracowników real
Ten sam zakład pracy - brak 3 miesięcy przerwy.
Protest pracowników pomocy w mediach
Co zrobić z decyzją w tym przypadku????
raty szybciej spłacone co z odsetkami
dochód po urlopie bezpłatnym
zawieszenie działaności od kiedy utrata dochodu
uzysk - zatrudnienie + zasiłki z ZUS
dziś wniosek za okres 2017/2018
Jak powinno wyglądać postępowanie - źle policzony dochód
Cudzoziemiec - Ukrainiec, bez karty?