Jak powinno wyglądać postępowanie - źle policzony dochód

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
OPS-RIA
Referent
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Jak powinno wyglądać postępowanie - źle policzony dochód

Post autor: OPS-RIA »

Witam w VIII 2018 pani złożyła wniosek o 500+ na I i jedyne dziecko. Zrobilismy weryfikacje we IX 2018 MF za 2017 rok. U pani wyszlo że system nie znalazł wskazanych osób. Pani poza tym ma działalność na ryczałcie (zaświadczenie dostarczyła). U męża dochód wykazano. Policzylismy dochody i łapali sie na I dziecko.
Teraz rodzi sie II dziecko, Pani składa kolejne wnioski na 500+ i jeszcze ZR. Kolżanki z ZR robia werfykacje w IV 2019 i z MF - wykazalo jakiś dochód (zas chorobowy z ZUS). Oczywiście po uwzględnieniu tego dochodu nie powinna wogóle mieć przyznanego 500+ na pierwsze dziecko. Cała decyzja skopana. Jak powinno po kolei wyglądać postępowanie w tej sprawie???
OPS-RIA
Referent
Kontakt:

Re: Jak powinno wyglądać postępowanie - źle policzony dochód

nikt nic się nie wypowie
OPS-RIA
Referent
Kontakt:

hallo hallo czy jest w powyższej sprawie jakieś rozwiązanie???
Nestroz
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze
Kontakt:

Post autor: Nestroz »

Witam
Jeżeli ten zasiłek chorobowy z ZUS wykazał MF za rok 2017 to nasuwa się pytanie czy Pani nadal ten zasiłek pobiera. Jeżeli nie to nie liczysz tego dochodu, podlega on utracie. Natomiast jeżeli Pani nadal pobiera ten zasiłek to wliczasz go do dochodu dzieląc wykazaną przez MF kwotę przez liczbę miesięcy przez jakie Pani pobierała zasiłek. Wystąp do ZUS o zaświadczenie do kiedy Pani pobierała zasiłek chorobowy. Jak zasiłek pobierany był przed 1 października 2018 to na okres 2018/2019 dochód macie ustalony prawidłowo, gorzej z okresem 2017/2018 tu musicie zrobić uzysk zasiłku z ZUS ale najważniejsze ustalić do kiedy Pani pobierała zasiłek chorobowy. Jak coś źle tłumacze proszę mnie poprawić :D
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

w VIII 2018 pani złożyła wniosek o 500+ na I i jedyne dziecko
Jeżeli wtedy nie wyszło na weryfikacji tzn., że Pani zrobiła jakąś korektę PITu lub też złożyła po raz pierwszy po czasie. Masz w decyzji w pouczeniu informację, żeby o zmianach mających wpływ na świadczenie informować?
Jeżeli ten zasiłek chorobowy z ZUS wykazał MF za rok 2017 to nasuwa się pytanie czy Pani nadal ten zasiłek pobiera. Jeżeli nie to nie liczysz tego dochodu
Mi się wydaje, że nadal liczyć ten zasiłek jeżeli Pani nie zmieniała zatrudnienia (samozatrudnienia), bo utracić można tylko "chorobowe po utracie zatrudnienia"
OPS-RIA
Referent
Kontakt:

Chorobowy/macierzyński pobierany byl w trakcie prowadzenia działalności. Mam info z US ze rozliczenie zostało złożone w IV 2018. Po prostu system wywalił taką informację a nie inną. Nie ma w tym winy ani kobietki ani naszej. Pierwszy raz takie coś widzę.
Nestroz
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze
Kontakt:

Post autor: Nestroz »

To zmienia postać rzeczy. Dziwi mnie tylko, że MF nie pokazał tego dochodu skoro Pani rozliczyła się w kwietniu 2018. Moim zdaniem teraz musisz ustalić przez ile miesięcy Pani pobierała zasiłek i wliczyć go do dochodu jako opodatkowany dzieląc prze liczbę miesięcy. Jak dochód przekroczy, to moim zdaniem stwierdzenie nieważności decyzji w SKO z art. 156 § 1 albo pkt. 2 albo pkt. 5. KPA. Później wydanie ponownie decyzji odmownej, a następnie NP świadczenie, ale do końca pewny nie jestem jeszcze nie miałem takiej sytuacji :D. (dlatego ja od ludzi staram się żądać dostarczenie PIT za rok bazowy. wtedy mam wszystko czarno na białym).
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Wznowienie postępowania.
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: sunshine »

mozna robić do informacji wznowienie postępowania nie jest to tylko de decyzji?????????
JoannaS
Stażysta
Zajmuję się: FA, CP, DG, SW,
Kontakt:

Post autor: JoannaS »

Jeżeli MF dało odpowiedź , że "nie znalazł wskazanej osoby" to oznacza że coś jest nie tak. Pesel, imię czy nazwisko weryfikowanej osoby należy sprawdzić. Dlatego podczas weryfikacji przy wydawaniu decyzji na I dziecko nie wykazało dochodu.
ODPOWIEDZ