Coroczna zmiana kwoty ŚP, a decyzja wydana przez SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 kwie 2022, 15:26

Dzień dobry.
Poproszę o wskazanie, czy coroczna zmiana kwoty świadczenia pielęgnacyjnego, na wyższą, wykonywana przez organ pomocowy MUSI nastąpić w drodze wydania decyzji zmieniającej, czy wystarczy, że organ pomocowy wyda pismo informujące opiekuna o dokonaniu zmiany wysokości przyznanego świadczenia.
Ww świadczenie pielęgnacyjne kilka lat wcześniej zostało przyznane opiekunowi przez SKO.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 13 kwie 2022, 7:06

W drodze decyzji. Po to mamy szczególny tryb z art.32 ust. 1a-1c ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Art.32 ust.:
1a. Zmiana decyzji na korzyść strony nie wymaga jej zgody.

1b. Wszczęcie postępowania w sprawie zmiany decyzji ustalającej prawo do świadczeń rodzinnych na korzyść strony, w zakresie zmiany wysokości świadczeń, następuje z urzędu.

1c. Wszczęcie postępowania, o którym mowa w ust. 1b, nie wymaga zawiadomienia strony.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 kwie 2022, 10:27

Pisma przysyłane przez organ pomocowy w ostatnich kilku latach noszą jedynie znamiona decyzji, gdyż jest w nich zawarty adres i dane petenta, adres i nazwa organu wystawiającego pismo, numer sprawy, informacja czego dotyczy oraz podpis i pieczątka osoby wystawiającej.
Jednakże np. mnie ten sam organ w tej samej sprawie przesyłał decyzje o zmianie poprzednich decyzji co do wysokości kwoty ŚP (może dlatego, że tenże organ pomocowy był wystawcą pierwszej decyzji przyznającej ŚP), a w przypadku ww opiekuna wystawcą pierwszej decyzji o przyznaniu ŚP było SKO i organ pomocowy nie zmieniał corocznie tejże decyzji SKO tylko wystawiał wspomniane wyżej pisma (tylko noszące znamiona decyzji)
Organ pomocowy na podstawie takich pism (chyba niebędących decyzjami) wypłacał wyższą kwotę świadczenia i co gorsze od takiej wyższej kwoty obowiązującej w danym roku naliczył NPŚ do zwrotu wraz z odsetkami.
Już po zgonie osoby niepełnosprawnej ten sam organ pomocowy, aby utorować sobie drogę do wystawienia decyzji o NPŚ wydał decyzję zmieniającą ww decyzję SKO oraz następujące po niej wydawane pisma z informacją o przysługującej wyższej kwocie ŚP i orzekł o przyznaniu ŚP do dnia zgonu a w punkcie drugim orzekł o odmowie przyznania SP od dnia następnego po zgonie do końca miesiąca, za który jeszcze przed zgonem nastąpiła wypłata całej kwoty przysługującego ŚP.
Takie to fajerwerki dzieją się w niektórych organach pomocowych.
Stąd moje pytanie w temacie.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny