COVID a termin orzeczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 maja 2020, 11:55

Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?
kuba77
Praktykant
Od: 04 sie 2017, 14:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 11 maja 2020, 12:34

a ja napisałam do komisji odpisali mi ze wniosek został złozony i kiedy i orezczenie zostało juz wydane np do 31.05.2022 i jak jak mam teraz przedłużyć według ich wytycznych tez do tych 60 dni po zakonczonej epidemii czy do dnia wydania orzezcenia
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 11 maja 2020, 12:57

kuba77 pisze:Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?
Z literalnego brzmienia przepisów ustawy o COVID wynika, że trzeba wydłużyć. Ustawa nie przewiduje wyłączeń takich jak opisane w Twojej sytuacji
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 11 maja 2020, 12:58

zniesmaczona35 pisze:a ja napisałam do komisji odpisali mi ze wniosek został złozony i kiedy i orezczenie zostało juz wydane np do 31.05.2022 i jak jak mam teraz przedłużyć według ich wytycznych tez do tych 60 dni po zakonczonej epidemii czy do dnia wydania orzezcenia
Jak osoba ma już nowe orzeczenie to składa nowy wniosek o ZP. Nie wydłuża się poprzedniego orzeczenia.
jollaa
Starszy referent

Napisano: 11 maja 2020, 14:08

kuba77 pisze:
11 maja 2020, 11:55
Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?
Wytyczne Ministerstwa: Istotne jest jednak, że organ właściwy (lub wojewoda), działając z urzędu, nie ma wiedzy czy dana osoba, której orzeczenie, zgodnie z informacją właściwego w sprawach orzeczeń powiatowego centrum pomocy rodzinie uległo przedłużeniu, wciąż spełnia warunki ustawowe do otrzymywania świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności w okresie przedłużonej ważności orzeczenia, a przede wszystkim czy dana osoba jest zainteresowana dalszym otrzymywaniem danego świadczenia/świadczeń. Zasadne wydaje się, aby organ właściwy (wojewoda), po wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie zmiany decyzji na dane świadczenie w oparciu o orzeczenie o przedłużonej ważności, skontaktował się ze stroną postępowania w celu potwierdzenia, że spełnia warunki do kontynuacji świadczenia i jest zainteresowana wydłużeniem okresu przyznania świadczenia. Biorąc pod uwagę nadzwyczajne okoliczności związane z obowiązującym w Polsce stanem epidemii, zasadny wydaje się kontakt zdalny (np. telefoniczny, pocztą elektroniczną).

Moim zdaniem, zgodnie z powyższymi wytycznymi, skoro organ jest w posiadaniu informacji na temat tego, że wniosek został pozostawiony bez rozpatrzenia to nie przedłuża świadczeń, bo osoba nie spełnia warunków do ich przyznania.
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 11 maja 2020, 14:51

Aniorka a według Ciebie które przesłanki z ustawy o SR i ustawy o COVID nie zostały spełnione?

W ustawie o COVID warunkiem było złożenie wniosku na komisję o wydanie nowego orzeczenia. Więc ten warunek został spełniony w opisywanej sprawie.

A w ustawie o SR warunki do spełnienia to m.in.
- kryterium dochodowe przy dodatku na rehabilitację,
- niepobieranie dodatku pielęgnacyjnego w ZUS/ KRUS - jak osoba pobiera ZP
jollaa
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2020, 8:32

a co w takim przypadku, pani miała wydane w kwietniu 2018 orzeczenie o umiarkowanym stopniu, odwołała się do sądu w kwietniu i dostała znaczny stopień, orzeczczenie do 30.04.2020, dostałam informację ze pani złożyła wniosek na komisję, jednak nie ma jeszcze orzezczenia , przedłużam jej wypłatę w zwiazku z covid , a co jeżeli pani dostanie znowu umiarkowany i się nawet odwoła i sad jej nie da to bedzie miała do zwrotu?
zniesmaczona35
Podinspektor

Napisano: 12 maja 2020, 14:01

to jak oddawać bedzie czy nie
zniesmaczona35
Podinspektor

Napisano: 12 maja 2020, 14:02

to jak oddawać bedzie czy nie