Z literalnego brzmienia przepisów ustawy o COVID wynika, że trzeba wydłużyć. Ustawa nie przewiduje wyłączeń takich jak opisane w Twojej sytuacjikuba77 pisze:Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?
Jak osoba ma już nowe orzeczenie to składa nowy wniosek o ZP. Nie wydłuża się poprzedniego orzeczenia.zniesmaczona35 pisze:a ja napisałam do komisji odpisali mi ze wniosek został złozony i kiedy i orezczenie zostało juz wydane np do 31.05.2022 i jak jak mam teraz przedłużyć według ich wytycznych tez do tych 60 dni po zakonczonej epidemii czy do dnia wydania orzezcenia
Wytyczne Ministerstwa: Istotne jest jednak, że organ właściwy (lub wojewoda), działając z urzędu, nie ma wiedzy czy dana osoba, której orzeczenie, zgodnie z informacją właściwego w sprawach orzeczeń powiatowego centrum pomocy rodzinie uległo przedłużeniu, wciąż spełnia warunki ustawowe do otrzymywania świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności w okresie przedłużonej ważności orzeczenia, a przede wszystkim czy dana osoba jest zainteresowana dalszym otrzymywaniem danego świadczenia/świadczeń. Zasadne wydaje się, aby organ właściwy (wojewoda), po wszczęciu z urzędu postępowania w sprawie zmiany decyzji na dane świadczenie w oparciu o orzeczenie o przedłużonej ważności, skontaktował się ze stroną postępowania w celu potwierdzenia, że spełnia warunki do kontynuacji świadczenia i jest zainteresowana wydłużeniem okresu przyznania świadczenia. Biorąc pod uwagę nadzwyczajne okoliczności związane z obowiązującym w Polsce stanem epidemii, zasadny wydaje się kontakt zdalny (np. telefoniczny, pocztą elektroniczną).kuba77 pisze: ↑11 maja 2020, 11:55Termin orzeczenia osoby pobierającej zasiłek pielęgnacyjny minął 31.12.2019 r. Z organu wydającego orzeczenia uzyskaliśmy informację, że wniosek był złożony w grudniu, jednak w styczniu został pozostawiony bez rozpatrzenia w związku z niedostarczeniem dokumentacji medycznej. Czy w tej sytuacji również powinniśmy przedłużyć ważność orzeczenia?